Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | DIY | Dietetycznie | Grzesznie | inne różności
RSS

Grzesznie

czwartek, 02 października 2014

Dziś przetestowałam proste w wykonaniu a fajnie prezentujące się kudłacze.

Składniki na ciasto:
250 g masła
3/4 szklanki cukru
 1 szklanka gęstej śmietany 18%
 16 g - opakowanie cukru wanilinowego


Powyższe składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.

Dodatkowo do ciasta:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

 Jajka i żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać .


 Blachę o wymiarach około 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać na nią ciasto.

Piec około 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

 Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (mi wyszło około 40szt).

Polewa:
125 g masła
 1 szklanka gęstej śmietany 18%
 10 łyżek  cukru 
 4 łyżki kakao

 Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka).

Dodatkowo do obtoczenia:
300 g wiórków kokosowych

 Każdą kostkę z ciasta namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie widelcami, następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.

 

Zaczekać aż się "ściśnie".

Smacznego :-). 

 

niedziela, 28 września 2014

Jak to mawiają szukajcie, a znajdziecie ;)

Od dawna szukałam Sernika, który pomijając NewYork Cheesecake skradnie mi serce :)

Znalazłam na stronie MW samkowite fotki, jak się okazało przepis godby polecenia.

LINK do oryginalnego przepisu :

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-gruszkami-i-biala-czekolada#dodaj 

Składniki na ciasteczkowy spód:
160 g ciastek maślanych
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru

 Ciastka zmieliłam w misce blenderowej. Masło i przyprawy wymieszałam i dodałam do masy ciasteczkowej

, powinna nam wyjść konsystencja mokrego piasku.

 Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę ciasteczkową .

Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. 

 

 Karmelizowane gruszki:
 3 duże gruszki np. odmiany konferencja

(autorka przepisu podaje 5szt gruszek, ale jak dla mnie było to stanowczo za dużo jak na tyle masy serowej i małą tortownicę)
 1 duża łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.

 Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10-15 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości).

Gruszki wystudzić.

 

Składniki na masę serową:
 750 g twarogu do serników ja dałam President

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
 1 szklanka gęstej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (sernik wtedy urośnie i opadnie, a powinien pozostać prosty jak stół).

 Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Ostudzone gruszki, lekko odsączone z karmelu układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).

 Piec w temperaturze 160ºC przez około 60-70 minut lub dłużej (zależy od piekarnika), do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. 

 

Opcjonalnie

Polewa z białej czekolady :

(bez polewy ciasto też smakuje obłednie i ładnie wygląda)- FOTKA ponizej

100 g białej czekolady
 3 łyżki śmietany kremówki 30% 

 Czekoladę połamać i razem z kremówką umieścić w szklanej miseczce. Miskę z czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania.  Polać po wierzchu schłodzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :-). 

 

 

sobota, 06 września 2014

Dziś dla odmiany coś słodkiego...

Mięciutkie Drożdzowe ślimaki cynamonowo- kokosowe.

 

 


Składniki na ciasto:

1 opakowanie drożdzy sypkich- instant - 7g (polecam dr oetker)

125ml mleka


2 łyżki cukru


40 g masła


250g mąki pszennej

1 szczypta soli

Dodatkowo

40 g masła

2 x 3 łyżki cukru

około 2 łyżeczki cynamonu

około 4 łyżeczki kokosu

 

Przygotowanie:
Do mąki dodać sypkie drożdze i szczypte soli.Wymieszac...

Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić.
 Podgrzać mleko ja też w mikrofali bo szybciej ...musi być letnie...dodać 2 płaskie łyżki cukru i wymieszać.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło....
Wyrobić dobrze alle lekko nie zagniatać zbyt długo ciasto ma być pulchne ;)
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. na ok 1h

przygotowac blachę wylozyc papierem do pieczenia...

Ciasto wyrobić ponownie...

Potem wałkujemy ciasto do uzyskania dużego, prostokątnego placka .

Topimy 40g masła. Z pomocą pędzla smarujemy cały placek masłem. Posypujemy cukrem, cynamonem i wiórkami kokosowymi.

Zwijamy w rulon i kroimy ok dwucentymetrowe krążki.

Układamy na blasze. Smarujemy je jajkiem, posypujemy odrobiną cukru i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 minut- zalezy od piekarnika (najlepiej patrzeć kiedy się zarumienia).

 

Ja zrobiłam jeszcze lejący sę lukier i leeko je oblałam :P

 

Polecam 

piątek, 29 listopada 2013

Jesień  już się kończy ale jeśli macie pyszne gruszki zachęcam do zrobienia...

 

wilgotnego i pysznego Ciasta Gruszkowego

Składniki:

160g masła + 30g na wierzch ciasta

175g mąki

150g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 roztrzepane jajka

około 4 gruszki (zależne od wielkości)

łyżka cukru brązowego na wierzch 

cynamon do posypania gruszek na wierz

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, miękkie masło 160g, proszek, sodę.

W osobnej misce roztrzepać jajka i dodajemy do wcześniejszych skłądników.

Miksujemy do jednolitej masy ale nie za długo !

Przelewamy do tortownicy na wierzch kroimy gruszki w plastry .

Na koniec na gruszki dodajemy pozostałe masło i posypujemy odrobiną cukru brązowego i cynamonu.

 

Do piekarnika na około 50min nagrzanego do 180stopni.

 

SMACZNEGO! 

 

 

 

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Houston mamy problem :))) południe telefon od męża ok 19:00 pojawią się goście ...

Na szybko analizuje co by tu zrobić na deser (niewychodząc z domu po produkty ...brak masła powodował że większość mych przepisów nie wpisywała się w moje potrzeby) ale nadmiar wiejskich jajek od sąsiadów :) ...spowodował że zrobiłam po raz pierwszy ale już wiem że nie ostatni :))) PAVLOVA.

Pavlova to australijski deser, a dokładnie wielka beza z bitą śmietaną na wierzchu i świeżymi owocami. Jest słodka (nie ma co ukrywać), ale pyszna!

To jeden z tych deserów, który zawsze wzbudza zachwyt gości. I tak było u mnie chrupiąca i delikatna beza zewnątrz a ciągnąca się miekka wewnątrz sprawiała, że poza pochwałami najmilsze były pomruki przy jedzeniu :)))

Na wierzchu możecie ułożyć ulubione owoce, możecie też do śmietany dodać kilka kropli soku z cytryny, to nada fajnego smaku i lekko zrównoważy słodycz bezy .

Składniki
5-6 białek (zależy od wielkości jajek)
280 g miałkiego cukru 
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli
*zazwyczaj w przepisach jest odrobina octu winnego lub soku z cytryny (ja tego nie dawałam do piany)


wierzch:
400 g śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
świeże owoce (maliny, jeżyny, borówki co lubicie...im więcej tym lepiej)

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy z odrobinką soli na sztywą pianę.

Cukier łączymy z mąką i dodajemy do białek po łyżce, kiedy piana będzie już max gęsta i błyszcząca.

Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, na któym to narysujcie koło średnicy małej tortownicy ok 22cm

Wykłądamy pianę na ów koło i wkłądamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na 5 minut...potem zmiejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy około 1,5godziny (zależne od piekarnika).

Po tym czasie zostawiamy bezę do ostygnięcia w piekarniku uchylając lekko drzwiczki.

Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na gęstą śmietanę. 

Wystudzoną bezę ostrożnie przekładam na paterę, nakładam śmietanę i dekoruję owocami. 

 

SMACZNEGO 

sobota, 23 marca 2013

Dziś przepis na wilgotne nieco piaskowe ciasto cytrynowe.

Polecam Serdecznie świetnie się sprawdzi jaki dodatkowe ciasto na Wielkanocnym stole ;)

 

 

Składniki:

  • kostka kasi 250g
  • 3/4 szklanki cukru (250g)
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki tortowej (340g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cała cytryna

 

Przygotowanie:

Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce , z owocu wycisnąć sok, wymieszać skórkę z sokiem.

Margarynę  utrzeć z cukrem, dodać pojedyńczo jajka i ucierać na jednolitą masę.

Dodać jedną szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.Dodać sok ze skórką i drugą szklankę mąki.

Wszystkie składniki połączyć.

Ciasto piec w formie keksowej 30x10cm

Piec ok 40-50min w 180 stopniach (czas dostosujcie od Waszego piekarnika) .

 

wtorek, 05 lutego 2013

Dziś u mnie bardzo proste, szybkie i łatwe w wykonaniu, nie mniej pyszne Ciasteczka Maślane.

 

Składniki: 

masło [120 g] (nie margaryna) 
mąka [150 g]
cukier puder [3 łyżki] 
aromat waniliowy do ciast (kilka kropel) 

 

Przygotowanie: 

Zagnieść wszystkie składniki. Formować nieduże kuleczki (ja zrobiłam to małą łyżką do lodów ;) z lenistwa hehehe)

 

 

i spłaszczać je widelcem (dla ładnego wzorku).

 

 

Piec ok 15-20 min w 180 stopniach.


Świetnie smakują do Kawy czy Herbaty POLECAM!!!

 

 

sobota, 19 stycznia 2013

Dziś na Stole Zapiekanka brokułowa z kurczakiem z sosem czosnkowym wg. przepisu Anetki ... ;)

 

Anetko dziękuje za przepis sąsiadeczko :)(:  

Zapiekanka jest bardzo smaczna i soczysta ... mieliśmy dziś gości i bardzo smakowała, nawet 5 latkowi :)

 

Składniki: (ilość należy dostosować do wielkości żaroodpornego naczynia jakie posiadacie)

Ugotowany al dente makaron PENE lub RIGATONI (u mnie ponad połowa opakowania)

Puszka odsączonej kukurydzy

piersi z kurczaka pokrojone w kosteczkę

przyprawy do kurczaczka u mnie:

                            Przyprawa do GYROSA

                            Oregano

                            Papryka słodka

                            czosnek granulowany

u mnie 4 sosy czosnkowe Knorr (do sosu woda + majonez)

brokuły ugotowane  al dente

starta mozzarella (u mnie 150g)

 

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej zamarnować mięsko w przyprawach. 

Makaron na dnie naczynia,posypać połową puszki kukurydzy , na to dać podsmażone mięsko, brokuły, pozostałą kukurydzę i polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym.

Wstawić do piekarnika 220 stopni na 20 minut ostatnie 5 minut przed wyjęciem posypać serem i zapiec.

 

Smacznego !!! 

 

 

 

 

 

wtorek, 27 listopada 2012

Pieczenie Pierniczków u nas w domu to tradycja ... nie tylko na święta.

Dziś upiełam pierniczki, bo mój synek nie może od jakiegoś czasu doczekać się świąt ...

Pierniczkami dzisiejszymi zrobiła mu namiastkę GRUDNIA :D 



W domu rozchodzi się cudowny słodko-korzenny aromat Pierniczków.

Długo testowałam i szukałam różnych przepisów na miękko-kruche miodowe pierniczki , które rozpływają się w ustach i nie muszą "leżakować"...te Pierniczki można jeść zaraz po upieczeniu :)

Przyznam że nawet nie wiem jak smakują póżniej ponieważ u mnie zazwyczaj znikają tego samego  dnia, którego się pojawiły hehehe

 

Składniki:

margaryna Kasia [125g]

mąka tortowa [3 szklanki ok 500g]

cukier puder [1 i 1/2 szklanki]

miód płynny! [3/4 szklanki]

jajko [1sztuka]

proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

przyprawa do piernika [1 całe opakowanie]

kakao [ 2 łyżeczki]

 

Przygotowanie:

Sypkie składniki wymieszać w misce dodać jajko, miód i masło pokrojone w kosteczki.

Wyrobić dobrze na gładką masę - uforkować gładką kulę.

Rozwałkowywać na grubość ok 0,5cm i wycinac pierniczki.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni C około 8-10 minut. 

 

Smacznego :) 

 

 

wtorek, 05 czerwca 2012

 

Na deser również w weekend był pyszny chlebek bananowy, który upiekła koleżanka.

Monia dziękuje za inspirację :*

 

Dziś zrobiłam i ja w nieco innej wersji bardziej dietetycznej gdyż masło zastąpiłam jogurtem naturalnym ;)

Jest to ni chlebek ni ciasto, godne polecenia pachnące bananami i wanilią, nieco gliniaste ale wilgotne i przepyszne, warto spróbować.

Banalne w wykonaniu nie trzeba nawet mieć miksera, wystarczy miska, łyżka i widelec :)

 

Chlebek bananowy (banana bread)

 

Składniki:

4 średnie/małe dojrzałe banany, rozgniecione widelcem

1/3 szklanki jogurtu naturalnego (niecałe małe opakowanie) UWAGA w oryginale było stopione masło

0,5 szklanki cukru ( chlebek jest dość słodki)

1 roztrzepane jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub jedno opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 szklanki mąki

 

Przygotowanie:

W dużej misce rozgnieść widelcem dojrzałe banany, dodać jogurt naturalny.

Potem dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię i cynamon.

Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

 

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w małej keksówce o wymiarach

10 x 20 cm.

 

Smacznego :)

 

 

 

niedziela, 27 maja 2012



Po długiej przerwie wpadam z kwiatowym przysmakiem.

Za oknem jeszcze maj, kwitnie bez, kasztany oraz akacja.

 

Nigdy w życiu niedane mi było skosztować tego przysmaku, aż do wczoraj przepis przekazany przez moją teściową, która jadła je jako mała dziewczynka .

 

Ponieważ wczoraj dane mi było być poza miastem (gdzie drzewa nie są tak skażone i zanieczyszczone naszą cywilizacją) , zerwałyśmy rodzinnie te pięknie wyglądające i pachnące kwiaty akacji, by potem wbić w nie ząbki :D

 

 

Przyznam że smak nieco tylko podobny do racuszków, troszkę bardziej słodszy i delikatniejszy, trudny do opisania, dlatego jak tylko będziecie mogli to spróbujcie.


 

Kwiaty akacji w cieście

 

Składniki:

mąka pszenna [¾ szklanki] (Najlepsza luksusowa lub tortowa)

śmietana 18 % [3 łyżki] (2%)

1 jajko [duże]

sól szczypta

cukier [1 łyżeczka]

kwiaty akacji [Robinia biała, akacja biała, grochodrzew ,Robinia pseudacacia]

cukier puder do posypania (opcjonalnie)

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kwiaty włożyć do miski z zimną wodą i zostawić na godzinę. Następnie otrząsnąć z nadmiaru wody i dokładnie osuszyć .

 

Przygotować ciasto mieszając jak na naleśniki mąkę, śmietanę, jajko, sól, cukier konsystencja ma przypominać cisto naleśnikowe, ew. dodać troszkę mleka. Odstawić na pół godziny.

 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Osuszone kwiaty akacji maczać w cieście trzymając za ogonki Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano.

 

Usmażoną akację odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

 

Podawać zaraz po usmażeniu.

 

Polecam!

 

 

 

 

czwartek, 09 lutego 2012

Blok czekoladowy

 

Mój ukochany przepis z dzieciństwa, blok czekoladowy, który robiła moja mama.

Smak i zapach bloku daleki od prawdziwej czekolady jakże inny i ów „inność” jest w nim najlepsza polecam łasuchom, wystarczy zjeść kawałek by nasycić głód na coś słodkiego.

 

Składniki:

mleko w proszku pełne[500g ! Uwaga nie granulowane!!! i patrzcie na gramaturę czasem są po 250g lub 400g] ja miałam Rolmleczu 500g

cacao ciemne [5 pełnych łyżek]

woda [½ szklanki]

masło twarde lub margaryna kasia [kostka ok 250g]

cukier [1 ½ szklanki]

herbatniki najlepsze petitki [250g]

orzechy włoskie [ok.180-200g]

można dodać rodzynki lub inne bakalie

 

Przygotowanie:

Masło i cukier z wodą rozpuścić w rondelku potem ostudzić nie musi być do zimna ;)

Mleko w proszku wymieszać dokładnie z cacao, dodać przestudzony tłuszcz i szybko energicznie mieszać, szybko gęstnieje więc trzeba to robić szybko, ja robie to zwykłą łyżką bez miksera. Jak będzie już lśniąca gładka masa dodać pokruszone wcześniej herbatniki i orzechy.

Na koniec masę przelać do blachy u mnie duża „keksówka”.

 

Jeśli chcecie by blok ładnie odchodził od blachy posmarujcie blachę odrobiną oliwy, wystarczy cienka warstwa.

Wstawiamy na całą noc do lodówki.

 

Życzę smacznego :)

 

 

wtorek, 07 lutego 2012

Cynamonowy ryż z jabłkami

 

 

Natchnęło mnie na danie iście z dzieciństwa, moja mama zawsze zapiekała ryż z jabłkami, ale ja wolę zdecydowanie taką wersję. Dziś dzielę się nią z Wami.

Moje dzieci dziś zajadały to na deser, ale może być to danie obiadowe.

 

Składniki:

na mus jabłkowy:

jabłka [4 duże]

cynamon [2 łyżki]

cukier [2 łyżki]

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta kardamonu (jeśli lubicie)

 

na mus śmietanowy:

gęsta świeża śmietana [u mnie 18% duże opakowanie]

cukier waniliowy [u mnie 2 łyżeczki- dodać wg upodobań smakowych]

 

ryż cynamonowy:

ryż [1 opakowanie 100g]

cynamon[1 łyżka]

sól [do osolenia wody na ryż]

* składniki podane na 2 porcje ;) 

 

Przygotowanie:

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Dać do garnka i podlać odrobiną wody, dusić razem z cynamonem i cukrem i kardamonem jeśli lubicie, aż do chwili kiedy jabłka będą miękkie , chodzi o efekt rozpływania się w ustach, nie trzeba rozgotowywać na „papkę”.

 

Wstawić w międzyczasie wodę na ryż do osolonej wody z cynamonem na wrzątek wrzucić ryż i gotować ok 15-20 min, wg opakowania. Dzięki temu zabiegowi z cynamonem ryż będzie miał kolor brązowawy niczym brązowy ryż, który też uwielbiam, ale jednak do tego dania się on nie nadaje wg mnie, ładnie będzie kontrastował z białą śmietaną i nada daniu jeszcze bardziej cynamonowego aromatu.

 

Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym.

 

Podawać najlepiej w pucharkach lub na talerzu zachowując kolejność, cynamonowy ryż/ mus śmietanowy/ mus jabłkowy/kleks ze śmietany.

 

 

poniedziałek, 06 lutego 2012

 

Biszkopt z parowaru

 

Ponieważ ostatnio parowar „patrzy” na mnie łaskawym okiem ja na niego też.

Postanowiłam dalej poexperymentować.

Przedstawiam najbardziej puszysty biszkopt jaki dane mi było jeść.

Jeśli macie parowar, który kurzy się w szafce wyjmijcie go czym prędzej.

 

Składniki:

mąka tortowa [0,5 szklanki]

cukier [0,5 szklanki]

proszek do pieczenia [mała płaska łyżeczka]

3 jajka

sól [odrobinka do białek]

 

Przygotowanie:

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli.

Stopniowo dodać połowę naszego cukru, ubijać na sztywną, gładką i lśniącą pianę.

Żółtka ubijamy z resztką cukru potem dodajemy do piany delikatnie mieszamy.

Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

 

Przelać masę do pojemnika parowaru w którym robi się ryż taki bez dziurek ;) Parować „piec” 50 minut na opcji „ryż”.

 

Po ostudzeniu wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową.

 

Smacznego :)

 

 

piątek, 03 lutego 2012

Murzynek z parowaru

 

Dziś idealnie czekoladowe ciasto, delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach.

Świetna propozycja na weekendowe posiedzenie ze znajomymi czy rodziną przy kawie. 

 

 

Składniki:

jajka [4 sztuki]

cacao wedlowskie [2 łyżki]

masło [½ kostki ok. 125g]

cukier [½ szklanki cukru]

mąka [1 szklanka]

Przygotowanie:

Cacao, cukier i masło mieszając rozpuścić w rondelku .

Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Dodać stopniowo żółtka i miksować, dodać mąkę i miksować.

Ubić pianę z białek na sztywno z odrobiną soli.

Na koniec dodać ubitą pianę z białek do masy czekoladowej .

 

Przelać masę do pojemnika parowaru w którym robi się ryż taki bez dziurek ;) Parować „piec” 40 minut na opcji „ryż”.

 

Po ostudzeniu wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

Mój synek zjadł właśnie 3 kawałki :P

 

 

 

czwartek, 02 lutego 2012

Śmietanowe Penne z tuńczykiem

 

To danie zawsze będzie mi się kojarzyło z moją kochaną Ciocią Teresą, która przyjechała z Włoch i zaserwowała nam to Penne na obiad po raz pierwszy jadłam to jako nastoletnia dziewczyna podbiło moje serce i serce mojego męża do dziś zajadamy je całą rodzinką.

Jest mega szybkie w przygotowaniu, zawiera zaledwie kilka składników, więc jest to idealne danie dla zapracowanych, nielubiących stać długo przy kuchni a lubiących zjeść coś pysznego.

 

Składniki:

tuńczyk duże kawałki w oleju roslinnym [1 puszka]

śmietana 30% słodka [polecam łowicz lub łaciate]

oregano [ szczypta]

sól [do posolenia wody]

makaron Penne [ok 200g]

*składniki podane na danie dla 2-ch osób

 

Przygotowanie:

Pene gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Tuńczyka wykładamy do miseczki razem z olejem w którym był, polewamy śmietaną tak by utworzyła się nam konsystencja sosu, dodajemy trochę oregano.

Nie solimy sam tuńczyk jest wystarczająco słony.

 

Na gorące odcedzone penne kładziemy sosik śmietanowo-tuńczykowy.

 

Gotowe.

 

Być może to danie nie ma zbyt atrakcyjnego wyglądu, ale zapewniam, że jeśli lubicie makaron i tuńczyka z pewnością zrobicie to danie nie jeden raz.

 

 

wtorek, 31 stycznia 2012

Uwielbiam wszystkie parówkowe wariacje, tę jak tylko zobaczyłam na FB, postanowiłam od razu poczynić, wyszło szybkie i wyśmienite danie.

Wszystkim Parówko-żercom Polecam :D

Aga M. dziękuje za fotkę zainspirowała mnie  :)(:

 

Składniki (dla 2 osob):

dobra gatunkowo parówka [2 szt]

surowy makaron spagetii cienki [garstka]

ketchup/ sos pomidorowy Primogusto

opcjonalnie bazylia

sól

 

Przygotowanie:

Parówkę obrać, pokroić na części ok 1,5 – 2cm. Wbijać przez środek surowy makaron.

Wrzucić na osolony wrzątek, gotować al dente.

 

Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym jak lubicie :)

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Dziś idealne twarogowe oponki świetna alternatywa pączków, a tłusty czwartek już tuż, tuż :) Przepis lekko zmodyfikowany zaczerpnięty z kulinarnego forum. 

Twarogowe Oponki

 

Składniki:

mąka tortowa [1 szklanka/ ok.200g]

cukier [2 łyżki]

jajko [1 szt.]

twaróg [250 g/jedna kostka]

soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)

olej ( potrzebny do smażenia)

kwaśna gęsta śmietana [2 łyżeczki]

cukier waniliowy [1 opakowanie/ ok.16g]

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, zagnieść, jeżeli potrzeba dosypać ciut mąki.

Na blat posypać cienką warstwę mąki, żeby ciasto nie przywarło.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2cm. Wykrawać szklanka krążki w środku każdego zrobić dziurkę kieliszkiem.

Można środki zagnieść ponownie i wyciąć oponki bądź usmażyć te środki ;)

Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wyciągać na papier w celu osaczenia tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

 

 

sobota, 28 stycznia 2012

Pyszny Makaron z szynką i brokułami

 

Składniki:

makaron [0,5 op. Ok 250g] (polecam : rurki skośne PENE lub świderki)

brokuł [500 g] (świeży lub 2 paczki mrożonch)

czosnek (3-4 ząbki)

szynka [400 g] (najlepiej bez tłuszczu i skóry(np konserwowa ;))

ser żółty [200 g] ( ser który dobrze się topi ...starty lub zmielony, krojony ...i tak się rozpuści)

 

Przygotowanie:

Makaron gotować al dente w posolonej wodzie.

Brokuły gotować w osolonej wodzie- nie za długo by się nie rozpadały (są fani jedynie hartowania brokułów ale takie dla mnie są troszkę za twarde....więc ja je gotuje i jak są miękawe ogonki to wyciągam) Jeśli macie świeżego brokuła to przed gotowaniem podzielcie na małe różyczki.

 

Na patelni podgrzać oliwę z oliwek, i dać pokrojone ząbki czosnku (jak ktos nie lubi może być bez lub sypki) jesli ktoś nie lubi czosnku pod zebami to jak się zarumieni wyjąć z tej oliwy ....i dodac szynke pokrojoną w paseczki ...smażyć aż sie zarumieni.

 

Zetrzeć ser (ja z uwagi na wrodzone lenistwo nie ścieram tylko wkładam do blendera i bbbbzyyk samo się robi...ser jest wtedy taki jak w pizzeriach sypią na pizze polecam prosto i szybko)

 

Gotowy gorący makaron i gorące brokuły odcedzić dać do jednego dużego gara, wsypać to co na patelni łączne z tym tłuszczykiem co się wytopi ;)

Posypać serem wymieszać...

 

Ja robię wielki gar bo mąż uwielbia....i potem odgrzewa sobie na kolację lub przekąskę w mikrofali ;)

 

Polecam!

 

 

 

 

wtorek, 17 stycznia 2012

 Mega szybki przepis na pyszne, wilgotne ciasto, przepis pochodzi od koleżanki z Forum :)

 

Szybkie Ciasto makowe (bez mąki)

 

Składniki:

margaryna [1 kostka] (250g Polecam Kasię)
jajka [8 szt.]
masa makowa [1 op.] (1 puszka 800-900g polecam Bacalandu) 
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
kasza manna [10 łyżek] ( pełne łyżki)
polewa czekoladowa (dla chętnych)
sól (szczypta do białek)

  Przygotowanie:

1.Margarynę utrzeć z zółtkami
2.Dodać do tego masę makową i kaszę manne oraz proszek do pieczenia
3.Zmiksować
4.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli
5. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
6. Przelać do blachy wyłorzonej papierem do pieczenia.
7.Piec 50-60 min w 180 stopniach.

 Polecam pyszne nawet bez polewy ;)

 




 ps.Przepis na tortownicę o śr 24cm

 

 

 

środa, 26 października 2011

Ciasto Snickers , bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast.

Próbowałam i degustowałam wiele wersji nieskromnie powiem, że ta jest najlepsza :)

Połączenie dwóch miodowych ciast, warstwy orzechowo-miodowej, pysznego waniliowego kremu i polewy czekoladowej po prostu musi smakować wyjątkowo. Polecam wszystkim łasuchom.

 

Snickers

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 jajka

100 g masła

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

1 szklanka cukru

 

Warstwa orzechowa:

100 g masła

2 łyżki miodu

½ szklanki cukru

300 g posiekanych orzechów włoskich

 

Krem:

1,2 l mleka

2 opakowania budyniu waniliowego

¾ szklanki cukru

2 cukry waniliowe

1,5 łyżki mąki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g masła

 

Polewa:

200 g czekolady mlecznej

100 g margaryny Kasia

lub gotowa polewa ;)

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść, proces nieco pracochłonny ale cierpliwości. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15-18 minut w 180oC.

 

Warstwa orzechowa:

Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.

Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na surowym jeszcze cieście warstwę orzechową. Piec razem około 15-18 minut w 200oC. Wystudzić.

 

Krem:

Połowę mleka tj jakieś 600ml na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę budyniową.

Krem nałożyć na to ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).

 

Polewa:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Polać ciasto.

 

Wstawić do lodówki na całą noc, najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

Polecam ! 

 

 

środa, 19 października 2011

Od zeszłego roku robię to ciasto Dyniowe, a że sezon Dyniowy rozpoczęty a mój synek domagał się ciasta...postanowiłam zrobić wariację DYNIOWO- KOKOSOWĄ.



Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE

 

Składniki:

dynia [500 g] (500g obranej dyni bez pestek ;) najlepiej zmiksować blenderem opcjonalnie można zetrzeć na tarce jak ziemniaki na placki blenderem szybciej)

mąka pszenna [500 g]

wiórki kokosowe [200 g] (uprażone na złoty kolor na patelni teflonowej)

cukier [400 g]

cukier waniliowy [2 op.] (te małe ok 15-16g)

proszek do pieczenia [1 op.] (te na 0,5 kg maki ok 15g jak macie duże i nie macie wagi to jest to duża czubata łyżka)

przyprawa do pierników [1 łyżeczka]

jajka [3 szt.]

olej [200 ml]

 



Przygotowanie:

Dynie obraną bez pestek zmiksować najlepiej w blenderze, jak dynia będzie bardzo wodnista możecie nieco tej dyniowej wody odlać ale nie jest to konieczne.

 

Na patelni teflonowej uprażyć na złoto paczkę 200g wiórek...mieszając by się nie przypaliły ...

 

Jajka całe zmiksować odrobiną soli potem dodać cukier, cukier waniliowy ...wyjdzie gęsty rodzaj koglu-moglu ...dodać olej zmiksować, dodać masę dyniową zmiksować.

 

Wymieszać razem wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia i dodawać łyżką do masy dyniowej cały czas miksujac, połączyć wszystko razem miksując.

 

Piec w nagrzanym piekarniku 180 °C ok 60 min. (zależne od piekarnika) do suchego patyczka.

 

Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem/polać polewą czy lukrem.

 

Ja ograniczyłam się do cukru pudru bo wg mnie ciasto i tak jest słodkie.

 

 

Ponoć najlepiej smakuje jak pobędzie w lodówce ...ale mi chyba nie będzie dane tego sprawdzić bo zniknie :)))

 

Ciasta starcza na dużą blachę ew. na 2 małe keksówki.

 

 

 

 



 

 

poniedziałek, 03 października 2011



Dziś mega szybkie i nieskomplikowane ciasto owocowe ;)

Ciasto owocowe ,które zawsze się udaje :)

Składniki:

Margaryna Kasia [250g ]

Cukier [20 łyżek]

Mąka pszenna [20 łyżek]

jajka [6 sztuk]

sól [szczypta]

proszek do pieczenia[3 łyżeczki]

80g owoców (śliwki, truskawki, brzoskwinie itp)

cukier puder [do posypania]

 

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z solą dodać cukier i masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zmiksować na gładką masę.

 

Piec ok 40-50 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.

 

Po wyjęciu ciasta i ostygnięciu wystarczy posypać cukrem pudrem.

 

 



 poniżej też wersja z truskawkami:

 

 

Smacznego !!!

poniedziałek, 05 września 2011

To moja niespodzianka dla męża :)

On jest wielkim wielbicielem ptysi...

Ja zawsze robiłam karpatkę ,bo niestety robiąc Ptysie z różnych przepisów zawsze mi wychodziły RACUCHY ...i daleko im było do ptysi ;)

 

Postanowiła spróbować raz jeszcze ...a że kilka tygodni temu zajadał się mini ptysiami z cukierni postanowiłam zrobić wersję MINI :D ,która też przypadła do gustu mojemu synkowi.

 

Ptysie MINI

 

 

 

Składniki:

Na ciasto:

mleko [125 ml] (ok. połowa szklanki)

margaryna [0.5 kostki] (1/2 kostki polecam KASIĘ)

sól (połowa małej łyżeczki)

cukier [1 łyżeczka]

mąka pszenna [150 g]

jajka [4 szt.]

cukier puder (do posypania po upieczeniu ;))

Masa:

masa śmietanowa do ciast i tortów [1 op.] (Dr Otcera np. śmietankowa, waniliowa, truskawkowa)

mleko (wg przepisu z  opakowania)

 

Przygotowanie:

Przygotowanie CIASTA:

1.Nagrzać piekarnik do 200 stopni najlepiej piec góra dół ;)

2.Mleko wlać do rondelka do tego dodać sól, cukier, 1/2 KASI, jak margaryna się rostopi dodajemy stopniowo mąkę CIAGLE MIESZAJĄC.


3.Jak wyjdzie nam masa o konsystencji stałego gęstego budyniu, odstawiamy z ognia i studzimy.


4.Jak ostygnie wbijamy kolejno po jednym jajka do tej masy i miksujemy na najwyższych obrotach...MIKSOWAĆ DŁUGO OK 5 MINUT!!!

(wtedy zrobią się pęcherzyki powietrza, które są odpowiedzialne za to by nie wyszły racuchy ;P )


5.Na blachę dać papier do pieczenia i w odstępach kilku centymetrowych...bo ptysie rosną, układamy małe kopczyki (dla tych którzy lubią perfekcję polecam nakładać przyrządem do dekoracji tortów)


6. Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku...nie otwierać drzwi podczas pieczenia!


7.Zostawić je chwilkę w piekarniku


Masa:

Ubić masę do tortów z mlekiem.

Ja dałam śmietankowy smak Dr Otcera śmietankową.

Jak masa będzie gotowa.
Wyjąć Ptysie...robić otworek -nakłucie najlepiej małym ostrzem noża kuchennego z boku lub od dołu ;)


Masę wtłoczyć kolejno ptyś po ptysiu przyrządem do kremów- tortów.


Posypać cukrem pudrem.





GOTOWE!


Ptysie można śmiało trzymać w lodówce...wtedy 2-3 dni jak dotrwają i wcześniej nie znajdą się w waszych brzuszkach :))))))))))))



MAJĄ JEDNA WADĘ : uzależniają i jeden mini ptyś to stanowczo za mało :D



Niemniej polecam idealne na spotkania z rodzinką, z przyjaciółmi itp.

Można zrobić nawet dzień wcześniej.



Z podanej porcji wychodzi ok. 30-35 mini ptysiów.

ps jesli zostanie Wam troszkę masy tortowej takiej śmietanowej...

Mi zostało z połowę szklanki...



Zrobiłam owocowe dwa pucharki z tą masą dodałam kiwi, brzoskwinie, nektarynki i winogrono co macie w lodówce ;)

 

 

 

piątek, 29 kwietnia 2011



Nowa warjacja na temat kawy...

 

espresso nocciola z lodami

 

Składniki:

  • krem czekoladowy np.nutella
  • espresso (u mnie doppio) ilość wg uznania i szklanki najlepsze z ekspresu (w zastępstwie może być rozpuszczalne np.Nescaffe)
  • ! wg mnie cukier zbędny
  • 1-2 kulki lodów (ja dałam czekolodawo-waniliowe)

 

 

Przygotowanie:

Dać 1-2 łyżeczki kremu orzechowego (np. nutella) na dnie szklanki.

Następnie dodać espresso i dopełnić 1-2 kulkami lodów.

Do kawy można dodać szczyptę kardamonu, a lody posypać cynamonem czy cacao, w wersji bardzo grzesznej polać syropem smakowym.

 

Polecam jako kawoholiczka   :)



 
1 , 2