Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | DIY | Dietetycznie | Grzesznie | inne różności
RSS

Dietetycznie

niedziela, 24 maja 2015

 

Sporo mnie nie było ...:)

 

Wracam, z pysznym DIETETYCZNYM KOKTAJLEM.


 z podanej porcji otrzymamy: ok 417g ------------ jest to ok 300kcal


Kto nie wie, że jest to opcja dietetycznej alternatywy ten się nie domyśli :P

Przepis i wykonanie banalnie proste!

 

Składniki:

120ml mleka 2%

banan średni (ok 180g)

2 płaskie łyżeczki kakao ok 8g

szczypta cynamonu ok 2g

 

Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze, przelej do szklanki i GOTOWE!!!


*Dla łasuchów nie dietujących możesz udekorować bitą śmietaną ;)



 

 

Mój syn dziś wypił całą szklankę (jemu zrobiłam wersję De Lux z odrobinką bitej śmietany)

 

środa, 17 września 2014

Dziś przyszedł czas na pyszną, aromatyczna zupę która od dziś skradła me serce.

Przepis zmodyfikowany pochodzi z FB z grupy "Fit Kobieta-Zdrowa,Piękna i Szczęśliwa" dziękuje Basiu :*

 

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 główka czosnku polskiego

1 i 0,5 szkalnki czerwonej soczewicy

2 puszki pomidorów krojonych około 800g

kartonik przecieru pomidorowego np. Primogusto (500g)

2 łyżki suszonego tymianku

1 łyżeczka oregano

1 litr wywaru warzywnego-bulionu 

sól do smaku 

 

Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny (wyjąć wszystko poza marchewką pokrojoną w cienkie plasterki ).

Na głębokiej patelni dać oliwę do niej posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić- uwaga nie zarumieniać !

Następnie dodać przepłukaną wodą soczewice, podsmażyć całość około 4minut.

Dodać to do bulionu w garnku -gotować pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 min do momentu aż soczewica będzie miękka. 

Dodać tymianek i oregano, sól do smaku oraz pomidory i przecier gotować razem około 5 minut.

 

Polecam :) 

czwartek, 11 września 2014

Dziś postanowiłam zrobić sobie na śniadanie puszysty omlet...

Synek jednak zapytał : .." Mamusiu co tak ładnie pachnie"... wiedziałam już wtedy, że mym śniadaniem musze się podzielić :P

Okazało się że syn przed wyjściem do szkoły zjadł całego omleta SAM :D

Musiałam sobie zrobić drugiego ;)

 

Polecam szybki, smaczny i puszysty... 

Składniki:
jajka 2 sztuki

mąka 1 czubata łyżka


cukier waniliowy 2 łyżeczki

sól- szczypta 

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

 Najpierw oddzielamy żółtka jajek od białka.

Białka (z odrobiną soli) ubijamy na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy  cukier waniliowy i ucieramy mikserem.
Pianę łączymy z utartymi żółtkami delikatnie mieszając dodając po trochu mąkę.

Na koniec powstałą masę wylewamy na gorącą patelnię z masełkiem.

 Smażymy go "na złoto" na małym ogniu.

Podawać z Cukrem pudrem, owocami, dzemem czy nutellą.


Smacznego!!

sobota, 30 sierpnia 2014

Zainspirowana koleżanki stwierdzeniem Zrobiłam Ketchup z Cukinii...
Nie byłabym sobą gdybym nie poexperymentowała...

Zmodyfikowany mocno przepis z netu w wersji DIETETYCZNEJ ale UWAGA nie tylko dla dietujących :P

 

 

Składniki:

cukinia [1 szt.] (dość duża cukinia)
cebula biała [0.5 szt.] (połowa dużej cebuli)
koncentrat pomidorowy [100 g] (około 3 łyżki)
czosnek [2 ząbki]
sól
pieprz cayenne
bazylia
oregano
papryka (przyprawa) 

Przygotowanie:
Cukinie myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i posypujemy solą. Warzywa zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż rozpadną się na papkę (ok. 40 minut). Co jakiś czas mieszamy jeśli potrzeba podlać odrobinką (ale odrobinką! wody). Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i wyciskamy czosnek.
Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Miksujemy ketchup blenderem.

JEŚLI ROBICIE Z WIĘKSZEJ ILOŚCI :
Wrzący ketchup z cukinii przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.


Z podanej ilości wychodzi mała "miseczka" ketchapu...
Ja schłodziłam i zamknełam w próżniowym pojemniku


SMACZNEGO!!!
ZDROWE I SMACZNE ...do zapiekanek, wędliny żółtego sera czego tylko chcecie ...


UWAGA przyprawy dodawajcie po szczypcie zawsze lepiej dodać ..."odjąć" się nie da ...

Ja za pierwszym razem troszkę przesadziłąm z Pieprzem cayenne ale za to mężowi ta wersja HOT przypadła MOCNO DO GUSTU :D

środa, 20 sierpnia 2014

Deser autorski powstał z potrzeby chwili :)

Polecam wszystkim...nie tylko tym dietującym

 

Składniki:

350g Twaróg Delikatny naturalny PRESIDENT (w pojemniczku można kupić w Biedronce)

3 żółtka

2 łyżki sypkiego słodziku (Sweet Maxi  ja mam tali do pieczenia- ILOŚĆ:  tu polecam dodać ilość wg upodobań) 

sypkie kakao gorzkie

2 krople aromatu migdałowego lub amaretto

 

W misce ubijamy żółtka z cukrem. Ubijamy tak długo, aż uzyskamy jasną, lekką masę. Dodajemy ser i ubijamy dopóki wszystkie składniki dokładnie się nie połączą. Na koniec kilka kropel aromatu...smakujemy czy dobre na słodkość.

Przelewamy do pucharka i posypujemy kakao.

 Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Znika równie szybko jak się go robi :)

 

 

sobota, 03 maja 2014

Dziś sprawdzony przpis na DIETETYCZNE Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:  
0,5kg mięsa mielonego (najlepeij indycze lub wołowo-indycze) 
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki otrąb owsianych
2 jogurty naturalne (po 180g każdy)
pęczek świeżego koperku
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Mięso mielone połączyć z jajkiem, otrębami, solą, pieprzem i 0,5 łyżką oregano. Uformować małe pulpety i delikatnie je podsmażyć na teflonie lub patelni ceramicznej.

 Wsadzić do garnka, zalać 1 i0,5 szklankami wody (tak aby woda zakryła pulpety). Zagotować. W misce wymieszać jogurty naturalne z żółtkami. Dodać po wazówce gorącego sosu i energicznie mieszając połączyć masę jogurtową z sosem. Mieszankę jogurtu z sosem delikatnie wlać do pulpetów i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu (od zagotowania ok 5min). Dodać posiekany koperek .

Smacznego! 

 

Podawać wg uznania z ziemniakami, ryżem lub dowolną ulubioną kaszą :)

 

wtorek, 12 listopada 2013

Kto powiedział, że być na diecie znaczy się nuda, nuda, nuda i brak smakołyków :) ?

 

Prezentuje Wam delikatny w smaku Dietetyczny sernik (zmodyfikowałam przepis z netu).

Smakuje nie tylko tym którzy są na diecie (przetestowałam :P ).

 

 

 

 

Składniki:

500g sera do serników w kubełku (jeśli macie kubełek 1kg to połowe ale najlepiej odważyć)

3 jajka

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy (sypki)

szczypta soli

szczypta kawy rozpuszczalnej Velvet 

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z odrobinką soli.

Zółtka utrzeć mikserem z 2 łyżkami cukru do masy dodajemy ser oraz wsypujemy budyń.

Do masy dodajemy stopniowo ubite białka...

Puszystą masę przekłądamy do tortownicy lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy ok30-35 minut (zależne od piekarnika) po upieczeniu uchylić dzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze ciasto na ok15min.

Podać posypany odrobinką drobnej kawy rozpuszczalnej .

 

Smacznego !

 

 

Dziś zjadłam po raz pierwszy takową kombinację i szczerze sceptycznie podeszłam do przepisu ale już wiem że mogę go polecić z całą pewnością.

Jest to moje pierwsze śniadanie z bananem na pieczywie ale wiem na pewno ze nie ostatnie :)))

Posmakujcie Sami :)))

 

 

 

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty (ew. połowa grahamki)

połowa banana średniego

jogurt naturalny 1 łyżka

cynamon

 

Przygotowanie:

 Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki, posypać cynamonem i smazyć ok 4-5 minut

Usmażonego banana kłaść na chlebie, grahamce i polać łyżką jogurtu ciepłe banany posypać szczyptą cynamonu.

 

Gotowe!

Oczywiście jest to porcja na jedną kanapkę :) Świetnie smakuje z kawą...

 

 

 

 

środa, 05 czerwca 2013

 

Dziś na obiad...

 Dietetyczny Filet  Kurczaka z Tymiankiem ...

Łatwe , smaczne i dietetyczne danie, które podbiło moje serce już jakiś czas temu jak byłam na diecie z Vitalią.

Polecam dla tych którzy są na diecie i nie tylko ...mój mąż uwielbia podawane z ryżem, kaszą, ziemniaczkami ...pełna dowolność :)

 

 

 

 

Składniki:

mięso z piersi kurczaka [ok 300g] (ilość dostosujcie do ilości osób na obiedzie) 

cebula [2 duże sztuki]  (ilość dostosujcie do ilości mięsa)

oliwa [2 łyżki]

tymianek

pieprz czarny

woda [ok. 1 szklanki]

przyprawa do kurczaka (polecam złocistą Kamisu jest bez dodatku cukru) ew. inne wasze ulubione przyprawy.

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić jak na kotlety (nie rozbijać!) posypać przyprawami. Smażyć lekko na 2 łyżkach oliwy i przekładać do garnaka.

Cebulę pokroić w krążki i wrzucić na patelnie po mięsie i poddusić na pozostałym tłuszczu dodać do garnka z mięsem.

Posypać tymiankiem i pieprzem, zalać 1 szklanką wrzątku i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut.

 

Gotowe Smacznego!

Ja dziś serwowałam z kaszą gryczaną (pełna dowolność).

Polecam! 

niedziela, 02 czerwca 2013

Ostatnio moje i nie tylko moje serce skradła ów sałatka z Rucolą i słonecznikiem.

Polecam serdecznie :)

 

 

Składniki:

połowa opakowania Rucoli [ok.60-70g]

pomidory malinowe [2 sztuki]

ser Delicate Blue niebieski (Biedronka) lub inny wasz ulubiony ser pleśniowy [100g] 

3-4 łyżki ziarenek- wyłuskanych słonecznika 

1 sos sałatkowy wasz ulubiony (u mnie włoski lub francuski) [woda, olej]

 

Przygotowanie:

Przygotować sos do sałatki własny lub gotowy np.Knorr.

Dodać rukolę, pomidory w kostkę , ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę, wymieszać i posypać wszystko ziarenkami słonecznika.

Mega prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

POLECAM :) 

 

 

 

wtorek, 15 stycznia 2013

Od jakiegoś czasu robiłam zupkę paprykową w nieco innym wydaniu, dopracowaną wstawiam na BLOG-a ;) I życzę smacznego...mówięc NIE monotonii zupno obiadowej ;)

 

Składniki:

4 łyżki oleju

4 pokrojone w kostkę cebule

3 pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę czerwone papryki

1 żółta papryka

1 puszka kukurydzy

6 obranych i pokrojone w kostkę ziemniaków

1 kartonik z przecierem pomidorowym polecam (Primo Gusto)

2,5 litra bulionu (może być bulion z kostki)

4-5 ząbków przeciśniętego czosnku

świeżo zmielony pieprz, sól (do smaku)

 

Przygotowanie:

Cebulę i papryki smażyć- poddusić na oleju 15 minut, aż warzywa zyskają słodki smak. Do wrzącego bulionu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaczki, następnie dodać podsmażone cebule z papryką oraz kukurydzę. Gotować ok. 20 minut. Dodać koncentrat/przecier i gotować jeszcze przez chwilę.

Doprawić do smaku pieprzem i solą jeśli trzeba.

Zmiksować i podawać z grzankami :)

 

Smacznego.

wtorek, 05 czerwca 2012


Weekendowo naszła nas ochota na nasze ulubione Risotto Mediolańskie.

Uwielbiamy je rodzinnie, za to że jest tak pyszne i proste w wykonaniu do tego tanie i aromatyczne.

Polecam wszystkim , którzy mają naddatek zeszłorocznych suszonych grzybów :)

Przepis pochodzi z Kuchni TV, nieco go zmodyfikowałam.

 

 

Risotto Mediolańskie

 

Składniki:

masło [1 kostka]

ryż biały surowy [0,5kg] (około połowa opakowania)

bulion [z 2ch kostek wołowych lub jeśli macie ochotę zróbcie sami]

sól szczypta

suszone grzyby [2 duże garści]

ser żółty [może być parmezan u mnie Gouda ok 200g]

szafran (kilka kłosków)

 

Przygotowanie:

Uwaga wartości (ilość skałdników) są mocno umowne...

Ja zawsze robię to na oko na dużej patelni tefal-a typu wok.

 

Grzyby suszone lub lekko podsuszone zalać wrzątkiem ( zeszłoroczne zalać i zostawić na noc)

 

Rozgrzać masło na patelni typu wok...

Do tego tłuszczu wsypać sypki nie ugotowany ryż...podsmażać go tak by robił się szklisty...

 

Do grzybów dodać przygotowany bulion (2 kostki rosołowe, albo wywar który zrobiliśmy sami) z kilkoma kłoskami szafranu.

 

Do wok z ryżem dodawać bulion z grzybami po jednej łyżce wazowej..mieszać i jak ryż wchłonie bulion znowu dodać i mieszać...i tak do wyczerpania bulionu i do uzyskania miękkiego ryżu.

 

Można posolić do smaku (ale zazwyczaj bulion już jest słonawy więc doprawcie do smaku wg upodobań).

 

Jak już wok będzie pełny/ ryż miękki/ w domu roznosił się cudny aromat risotto i grzybów ...czas na dodanie sera żółtego.

 

Jak podałam w składnikach...idealny parmezan...dla smakoszy ..

Ja jednak zawsze idę po łepkach i daje to co mam...Goda/Edam ...

Ba nawet ostatnio dałam ser w plastrach bo nie maiłam w kostce :D

 

Rozpuścił się i tak więc nie ma to większego znaczenia.

 

Jeść na ciepło.

 

 

 

POLECAM!

Genialne aromatyczne danie, które szybko znika.

I smakuje nawet mięsożercy :))))



niedziela, 05 lutego 2012

Cóż dziś nic odkrywczego, ale za to mój ulubiony zdrowy „deser”, który jem bezkarnie zawsze kiedy jestem na diecie.

Wszystkim dietującym i nie tylko dietującym polecam.

Mój synek zjadł dziś razem ze mną :P mówięć :

Mamo...”bo ja to lody jak tornado” wcinam hihi



Składniki:

truskawki (mrożone o tej porze roku) [450 gram]

Jogurt naturalny [2 duże jogurty]

fruktoza [ilość dostosować do upodobań smakowych]

 

Przygotowanie:

Rozmrożone truskawki zblenderować na mus, dodać fruktozy do smaku.

Jogurt wymieszać z odrobinką fruktozy.

 

Jeśli chcecie uzyskać efekt jak na zdjęciu to w wysokiej szklance nakladajcie kolejno warstwami jogurt-mus-jogurt-mus-jogurt.

Patyczkiem do szaszłyków po ściankach naczynia przejedzcie od góry do dołu, na górze patyczmmiem zróbcie esy floresy i gotowe.

 

Smacznego.

 

 

 

 

wtorek, 31 stycznia 2012

Wszystko przez Anie, która napisała że ma papryki na obiad :P, mam i ja :)))

Przepis nieco zmodyfikowałam :

źródło przepisu :http://www.wielkiezarcie.com/recipe40420.html

  Papryka faszerowana

 

Składniki:

3 duże papryki [ew.4 małe]

mięso mielone [500g]

pieczarki [250g]

cebula [2 duże]

bulion [może być z kostki ok. 0,5 szklanki]

Przyprawy wg waszych upodobań u mnie:

Przyprawa Kamis do ziemniaków

Czosnek

Papryka słodka

Oregano

Ser w plastrach [3-4 plastry u mnie gołda]

 

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w piórka. I na patelnię z odrobinką oleju podduszamy, razem z pieczarkami pokrojonymi w talarki.

Dodajemy i podsmażamy mięso.

Po 2-3 minutach dodajemy bulion i na małym ogniu, często mieszając odparowujemy aż farsz nabierze odpowiedniej konsystencji - doprawiamy przyprawami.

 

Papryki myjemy, odcinamy "czapeczki", wydrążamy środki, dodajemy przestudzony farsz.

 

Wersja w parowarze:

Ja papryki robiłam w parowarze ok.25 min na opcji warzywa, na 2 min przed końcem położyłam plaster żółtego sera, by się stopił.

 

Wersja w piekarniku:

Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie, trzy łyżeczki oliwy, zależy od upodobań i wielkości naczynia układamy papryczki, kładziemy ser.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, na ok 30 min.

 

*Można do mięsa dodać ugotowany ryż będzie wersja Deluxe :P

 

 

 

 



poniedziałek, 30 stycznia 2012



Mhhhhh

Wiem, że niektórym z Was może wydawać się tak proste, iż wstyd by tu dodać ten przepis.

Wierzcie jednak że już wiele osób zaskoczyłam tak przygotowanymi pieczarkami zwłaszcza że to wersja DIETETYCZNA , mega szybka i prosta!

(bez bułki tartej, mąki oraz bez dużej ilości tłuszczu.)

Składniki:
żółtka jaja [2 szt.] (bez białka)
sól
pieczarki [10 szt.] (8-10 sztuk w zależności od wielkości)
oliwa z oliwek [1 łyżka]

Przygotowanie:
1 Umyć, osuszyć i obrać pieczarki
2 Oddzielić żółtka od białek (my używamy samych żółtek) lekko je solimy
3 Pieczarkę obtaczamy w żółtku i kładziemy na patelnię z oliwą
4 Obsmażamy z obu stron na rumiany kolor

GOTOWE!
Smacznego :)

Świetne jako dodatek do obiadu i jako przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno.

PS. Jeśli nie wiecie co zrobić z białkami zerknijcie na moje kokosanki ;) 

 

sobota, 28 stycznia 2012

 

Jest to smaczna wersja mało kalorycznego ciasta dla odchudzających się i dbających o linię :D 

 

Dietetyczne Ciasto jogurtowe. Wersja Choco ;)

 

 

Składniki:

jajka [3 szt.]
cukier trzcinowy [3 łyżki] (mozecie dać słodzik, ale ja słodzikowi ostatnio mówię NIE :D)
jogurt naturalny [180 g]
skrobia kukurydzianka [5 łyżek] (pełne czubate łyżki) 
mąkka pszenna [2 łyżki]
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
cacao [2 łyżeczki] (ciemne wedlowskie)
aromat (kropla waniliowy, śmietankowy) 

 

Przygotowanie:
 
1 Jajka zmiksować z cukrem aż zmienią kolor na jasno żółty
2 Dodać jogurt i zmiksować
3 Dodać mąki i proszek do pieczenia oraz cacao zmiksować
4 Na koniec kroplę aromatu i Gotowe.

Przelać do małej keksówki.
Ja piekłam w silikonowej więc bez papieru, jak macie tradycyjną to z papierem do pieczenia.

Piec 40 min w 180 stopniach. 



Smacznego!

Świetnie smakuje podane z kawą mleczną.

 

 

 

 

czwartek, 03 listopada 2011


Dziś wspaniały chlebek, przepis pochodzi z forum jego autorką jest moja bliska koleżanka Madzia o logonie Malinka118.

Madziu dziękuje za ten cudowny przepis i polecam wszystkim, którzy lubią pyszny świeży chlebek na śniadanie jego maślany smak i puszystość sprawia, że rozpływa się on w ustach.

 

 

Maślany chlebek Malinki

 

Składniki:

mąka pszenna [540 g] (Najlepsza luksusowa lub tortowa)

mleko [330 ml] (2%)

masło [3 łyżeczki] (Najlepsze osełkowe)

sól - płaska łyżeczka [1.5 łyżeczki ]

cukier [3 łyżeczki]

drożdże [1 op.] (suche - najlepsze dr Oetker)

masło [2 łyżki] (Do posmarowania formy) + mąka do opruszenia

 

 

Przygotowanie:

Gdy pieczemy w automacie do wypieku chleba:

 

Wlać do formy mleko dodać masło, sól i cukier. Wsypać mąkę i na samym końcu drożdże. Piec na programie normal.

 

Gdy pieczemy w piekarniku:

 

Do miski wlewamy letnie mleko dodajemy masło, sól, cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy, że postał jednolity płyn. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy drewnianą łyżką ok. 15 minut - ciasto będzie odchodziło samo od łyżki.

 

Podłużną keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy krupczatką. Ciasto przekładamy do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 -160 stopni z termoobiegiem przez ok. 40-50 minut - aż skórka będzie miała jasnobrązowy kolor.

 

Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem i konfiturami.

Ja piekłam w piekarniku i dodam, że dla mnie równie dobrze smakuje z wędlinką i żółtym serkiem.



 

 Link żródłowy do przepisu Malinki:

http://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=864&ko=103 

Polecam!

 

 

 

sobota, 22 października 2011

Moje ukochane ciasto, które zawsze robię jak na diecie brakuje mi czegoś słodkiego :)

Polecam mimo że jest z pełnoziarnistej mąki, zawiera suszone owoce, jest wilgotny, pachnący i smakuje też osobą, które nie koniecznie są na diecie.

 

Dietetyczny „Piernik” Pysi

 

Składniki:

oliwa [1 łyżka]

jajka [4 szt.]

słodzik do pieczenia (ja dałam kilka łyżek fruktozy 3-4 wg smaku)

proszek do pieczenia [1 czubata łyżeczka]

cynamon [2 łyżeczki] (lub przyprawa do piernika)

aromat pomarańczowy lub rumowy do ciast [kilka kropli]

mąka pełnoziarnista [2 szklanki]

mleko [1.5 szklanki] (0,5%)

morele [150 g] (suszone)

suszone śliwki [200 g]

kakao [2 łyżeczki] (ciemne)

 

 

Przygotowanie:

 

Żółtka wymieszałam ze słodzikiem, białka osobno ubiłam na sztywną pianę, do żółtek dodałam mleko i oliwę, wymieszałam i dodałam mąkę. Jak mało słodkie to dosypać jeszcze słodziku lub fruktozy. Dodać cynamon i kakao, aromat oraz proszek do pieczenia .

Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i dodać pokrojone w paseczki morele i śliwki.

 

Piec ok 60min w temp. ok 200 C

 

ps. Można zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady bez cukru ( bez problemu dostępna w Marketach lub sklepie ze zdrową żywnością)

 

Przepis na małą tortownicę lub małą tz. keksówke ;)

 



środa, 19 października 2011

Dietetycznie Mielone z indyka pieczone w piekarniku

 

Składniki:

mięso mielone z indyka [1kg]

jajko [1 szt]

sól

pieprz

papryka

czosnek [proporcje wg uznania i upodobań smakowych]

płatki owsiane górskie [do optaczania kotlecików]

 

Przygotowanie:

 

Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem.

Formować kotleciki w ręku i optaczać w płatkach górskich.

 

Kłaść na blachę na papier do pieczenia.

Powinno nam wyjść ok.16-17 kotlecików

 

Pieczemy w 200 stopniach ok. 40-50 min.

 

Nie trzeba stać przy patelni i kotleciki są bez tłuszczu.

 

Na drugi dzień jak nam zostaną można też je odgrzać w mikrofali lub na patelni podlać wodą i podać z sosikiem.

 



Dziś dietetycznie, moja ulubiona wersja kurczaka z dietetyczną kapustką.

Dietetycznie Kurczak z Kapustką

 

Składniki:

kurczak (pierś)

sos pomidorowy [1 op.] (polecam primogusto)

przyprawa do kurczaka (Kamis jest bez cukru ;))

curry (do kurczaka)

sól

pieprz

kapusta biała [1 mała główka] (polecam włoską, mała główka)

 

Przygotowanie:

 

Pierś obgotować 10-15min w posolonej wodzie.

Potem ją pokroić w pasy jak na fotce i obficie posypać carry oraz (polecam przyprawa złocista do kurczaka KNORR jako jedna z nielicznych przypraw do kurczaka jest bez dodatku cukru), podsmażyć z obu stron na łyżce oliwy z oliwek.

 

Kapustę pokroić drobno, da do garnka zalać troszkę wodą i gotować do miękkości dodać troszkę soli, pieprzu, można dać bulion w kostce lub sypki, jak będzie już mięciutka to dodać kartonik sosu pomidorowego primo-gusto jest gęsty pomidorowy i również bez cukru.

 

Często robiłam będąc na diecie SB - polecam....

 

Dla niediet-ujących wystarczy podać z ziemniaczkami ;D

 

 



środa, 17 sierpnia 2011

Szybka i dietetyczna Pomidorowa

 

Składniki:

bulion warzywny (jak musi może być z kostki) [1 litr]

1 opakowanie sosu pomidorowego PrimoGusto

szczypta bazylii

50g ryżu brązowego.


 

Przygotowanie:

Ryż ugotować podzielić na połowe.

Do bulionu warzywnego dodać sos Primo Gusto i szczyptę bazylii.

Połowę ryżu zalać zupą....można dodać kleks jogurtu naturalnego i posypać natką.

Zupa starczy na co najmniej dwa dni.

SMACZNEGO!




czwartek, 11 sierpnia 2011

 Super Dietetyczny „Sorbet lodowy” - brzoskwiniowy




 

Składniki:

dojrzała zamrożona brzoskwinia

3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

 

opcja dla nie dietujących i dla dzieci dodać

cukier puder [1-2 łyżeczki]

 

Przygotowanie:

(dzień wcześniej umyć i przekroić brzoskwinie, wyjąć pestkę , włożyć do woreczka i do zamrażalki)

zamrożone ćwiartki brzoskwini wrzucić do miski blendera, dodać jogurt i blenderować aż powstanie puszysty jogurtowy mus bez grudek.



Pomysł na pyszne i 100% zdrowe lody bez cukru i konserwantów.

Smacznego!

 

poniedziałek, 01 sierpnia 2011

 

Migdałowiec bez mąki

 

Witam po przerwie,

 

Jutro obchodzimy z mężem 8 rocznicę ślubu, więc z tej okazji zrobiłam jedno z naszych ulubionych i szybkich ciast.

Ciasto jest puszyste specyficzne w smaku, dzięki temu że nie ma mąki można nawet nazwać je dietetycznym :P

 




 

Składniki:

Na ciasto: (średnica tortownicy ok 26cm)

migdały [250g] (mogą być też orzechy laskowe)

jaja[5szt]

sól (szczypta)

cukier [175 g]

starta skórka z cytryny [1 łyżka]

sok z cytryny [1 łyżka]

 

Na wierzch : (bita śmietana)

słodka śmietana 30%

fix do śmietany [1 opakowanie]

 

 

Migdały lub orzechy laskowe zmielić na pył najlepiej blenderem, ma być tzw „mączka” migdałowa.

Białka ubić na pianę z solą, dodać cukier potem żółtka.

Na koniec ubijania dać sok z cytryny i skórkę zamieszać i stopniowo wsypywać zmiksowane migdały. Ciasto ma konsystencję biszkoptową.

 

Piec w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku ok 50 min.

  





Jak ciasto ostygnie przygotować bitą śmietanę i położyć na wierzch ciasta.

Najlepiej smakuje na drugi dzień z lodówki.

Smacznego!

 

sobota, 23 kwietnia 2011

Załapaliśmy się na przedpołudniowy spacer w słońcu.

Teraz pada i jest pochmurno, najlepszy czas na naszą ukochaną sałatkę z prażonym sezamem.

Polecam, jest ona u nas w prawie każde święta i nie tylko.

Sałatka tuńczykowa z prażonym sezamem

Składniki:

jajka [4szt.]

ryż ugotowany [100g – jedna paczka]

puszka dobrej kukurydzy [250 g]

tuńczyk w oleju [2 puszki]

ziarna sezemu (ja miałam zwykły Sante paczka 300g użyłam ok 4-5 łyżek)

majonez

Przygotowanie:

Ugotować ryż, tak by był sypki, ostudzić i dać do miski.

Jajka ugotowane ostudzone pokroić w kostkę dodać do ryżu, dodać kukurydzę odsączoną i wymieszać.

Tuńczyk odsączyć z oliwy (dla dbających o linię może być w zalewie, ale sałatka jest smaczniejsza z tuńczykiem w oleju) dodać do miski.

W międzyczasie na SUCHEJ patelni teflonowej lub ceramicznej uprażyć ziarenka sezamu.

Trwa to kilkanaście minut. Nie za duży „gaz-temp.” proces prażenia musi być stopniowy by się nie przypaliły, jak będą miały złocisty kolor są gotowe by dodać je do sałatki.

UWAGA! Dla lubiących mocne smaczki można dodać ogórka kiszonego czy cebulkę jednak taka sałatka ma mniejszą wytrzymałość- trwałość.

Podawać z ulubionym majonezem.

Minus sałatki to, że szybko znika.

piątek, 15 kwietnia 2011

Mój ukochany przepis na mega szybkie, proste i pyszne kokosanki.

Kokosanki

Składniki:

cukier [3 łyżki]

białko z jajka [3 szt.]

sól [1 szczypta]

wiórki kokosowe [100-120 g] (te na zdjęciu mają 150g, ale delikatniejsze są z mniejszą zawartością wiórek)

Przygotowanie:

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier na koniec delikatnie wiórka i miksujemy razem jeszcze 2 minuty.

Na blasze układamy papier do pieczenia. Łyżką robimy wysokie kupki zachowując kilkucentymetrowe odstępy, ja robiłam łyżką do lodów by miały ładny kształt.

Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 160 - 170 stopni ok 20 minut (trzeba patrzeć, kiedy są rumiane i nie pozwolić na zbytnie przypieczenie się. Czekamy ze zdjęciem ich z papieru, aż będą zimne.

Jedyny ich minus to fakt, że znikają błyskawicznie :)

 
1 , 2