Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | DIY | Dietetycznie | Grzesznie | inne różności
RSS
piątek, 21 lipca 2017

 

W czasie deszczu dzieci się nudzą ?

Poniżej przedstawiam nasz dzisiejszy sposób na nudę ;)

Co stare to podobno "jare" ;) I coś w tym jest...

 

Zapewne znacie Grę w kółko i krzyżyk ...

Dziś nadszedł czas, że kartka z długopisem poszła w odstawkę...

 

Przygotowaliśmy Wersję Turystyczną Tak kochani...(świetna gra, którą można zabrać ze sobą na wakacje do plecaka czy torby mamy ;)

 

Zrobiliśmy z tego co mieliśmy :)


1.WORECZEK Z ORGANZY może być jakiś inny wcale nie musi być przezroczysty-  woreczek eko też byłby fajny ;)

2.KORALIKI PŁASKE, GUZIKI, KAMYKI ...itp  - U NAS KAMYCZKI   my sygnowaliśmy      kamyczki ale nie jest to konieczne ;) 

3. MAZAK MARKER DO TKANIN lub PŁYT CD

4. LINIJKA

Na woreczku za pomocą linijki rysujemy równe linie do gry. Chwilę należy odczekać by wyschło, aby się nie rozmazało.

My podpisaliśmy też markerem kamyczki szklane ;) 

 

 

I można GRAĆ!

Chwila nieuwagi i wcale nie musi być remis ;) 


czwartek, 06 lipca 2017

Ten wyjątkowy przepis na wilgotne ciemne pyszne ciasto cynamonowe z jabłkami mam od lat.

Postanowiłam się z Wami niem podzielić :)

Dziś w wersji na TERMOMIX oraz metoda tradycyjna :)


TERMOMIX lub Monsieur cuisine plus

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka rozmiar L
450g jabłek- obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cacao
3/4 szkalnki oleju ok.200ml
160g rodzynek
2 łyżeczki czubate cynamonu
cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić.
Jabłka pokrojone w kostkę posypac cynamonem i odstawić.
Jajka do misy i ubić z cukrem 30 sekund obroty 6.
Dodać mąkę plus proszek i sodę mieszać 30 sekund obroty 6.
Na koniec dać cacao i olej mieszać 30 sekund obroty 6.
Potem dodajemy jabłka i namoczone odsączone rodzynki. mieszamy 20 sekund obroty 4.
Wykłądamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50 minut w 180 stopniach 
Metoda tradycyjna :) 
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka rozmiar L
450g jabłek- obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cacao
3/4 szkalnki oleju ok.200ml
160g rodzynek
2 łyżeczki czubate cynamonu
cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić.
Jabłka pokrojone w kostkę posypac cynamonem i odstawić.
Jajka do misy i ubić z cukrem aż masa będzie jasna i połączona.
Dodać mąkę plus proszek i sodę mieszać .
Na koniec dać cacao i olej mieszać mixować kilka minut aż się ładnie połączy.
Potem dodajemy jabłka i namoczone odsączone rodzynki. mieszamy delikatnie.
Wykłądamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50 minut w 180 stopniach 
SMACZNEGO!