Durszlak.pl
Marzena Pysiamn Nawała

Utwórz swoją wizytówkę Nails by Pysiamn Marzena Nawała

Wypromuj również swoją stronę
Kategorie: Wszystkie | Dietetycznie | Grzesznie | inne pieprzoty
RSS
niedziela, 24 maja 2015

 

Sporo mnie nie było ...:)

 

Wracam, z pysznym DIETETYCZNYM KOKTAJLEM.


 z podanej porcji otrzymamy: ok 417g ------------ jest to ok 300kcal


Kto nie wie, że jest to opcja dietetycznej alternatywy ten się nie domyśli :P

Przepis i wykonanie banalnie proste!

 

Składniki:

120ml mleka 2%

banan średni (ok 180g)

2 płaskie łyżeczki kakao ok 8g

szczypta cynamonu ok 2g

 

Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze, przelej do szklanki i GOTOWE!!!


*Dla łasuchów nie dietujących możesz udekorować bitą śmietaną ;)



 

 

Mój syn dziś wypił całą szklankę (jemu zrobiłam wersję De Lux z odrobinką bitej śmietany)

 

wtorek, 17 marca 2015

Dziś znowu coś z niczego :)

 

KOMIN- ozdoba szyji, UWAGA !!! Ze starych bawełnianych podkoszulek ;) 

 

POLECAM FAJNA ZABAWA :)

 

Mi wyszło Coś takiego :

A tak sie prezentuje na szyji :

 

Jak ZROBIĆ ?

Potrzebne:

2 bawełniane PODKOSZULKI (wg waszych upodobań kolorystycznych)

nożyczki

igła z nitką (kolor nitki obojętny nic nie będzie widać )

 

Jak ZROBIĆ ? 

Podkoszulki rozkłądamy i tniemy na długie pasy.

Pasy bawełniane mocno pociągamy- materiał sam się "zroluje" , końce zszywamy .

Wycinamy prostokąt z podkoszulki i owym prostokątem owijamy miejsce zszycia delikatnie zszywamy tak by szew był jaknajmniej widoczny.

GOTOWE!!!

 

Instrukcja Foto (z netu)

 

 

 

 

 

wtorek, 02 grudnia 2014

Witam, dziś może mało świątecznie ale za to papierkowo- różyczkowo.

Chciałam pokazać co można zrobić ze zwykłego papieru i kleju.

Kilka dni temu robiłam świecznik otulony różami. (fotka niżej).

Dziś zrobiłam Drzewka KULE. (fotka poniżej)

Polecam Świetna zabawa w najbliższych planach chce zrobić córce choinkę (jaj zrobię dodam fotki).

 

 

 

Świeczka otulona rózyczkami :

 

Co potrzebne do różyczek :

Papier biały, kremowy, kolorowy, klej do papieru, perełki (niekonieczne) szpilki (niekoniecznie), nożyczki. 

Ja kule robiłam nabijając róże na kule ze styropianu bez problemu kupicie w papierniku lub w Empiku.

 

Jak zrobić ???

Nożyczkami wycinamy koło średnica zależna od tego jaką wielką różyczkę chcecie osiągnąć. Potem wycinamy spirale i skręcamy.

Na koniec sklejamy chwilkę przytrzymujemy i gotowe :)

Znalzałam taką instrukcję w necie :

 

 Na YT są też filmiki :)

https://www.youtube.com/watch?v=SeN9_K1xrWQ 

 

POLECAM świetna ZABAWA :) 

 

 

EDIT:

 

Obiecana CHOINKA dla córeczki ...

Wyszła tak :

 

 

 

 

 

środa, 26 listopada 2014

 

Z cyklu COŚ Z NICZEGO...

Wszystko przez Kiermasz Świąteczny w szkole u  Syna.

Co roczna tradycja nakazuje rodzicom z ich pociechami zrobienia czegoś z niczego :) no i miło by było gdyby to jeszcze inni rodzice chcieli nabyć na kiermaszu za kilka "groszy".

 

W zeszłym roku upiekliśmy Pierniczki miodowe i pakowaliśmy je po kilka sztuk w folię z kokardką...Sprzedawały się jak świeże bułeczki.

Tego roku nie chciałam się powtarzać, wpadłam na pomysł zrobienia Świątecznych Lampionów.

 

Dziś z synem zrobiliśmy próbę Wyszła ona TAK :

 

 

Jeden LAMPION jest zrobiony z kieliszka, drugi zaś ze zwykłego litrowego słoika po ogórkach :P

Dzielę się pomysłem i puszczam w Świat :)

Można zrobić je na Świąteczny stół czy postawić w kuchni, może to być też skromny prezent dla Pani w szkole czy przedszkolu.

 

Polecam Fajna zabawa.

 

CO POTRZEBA :

Coś szklanego :

* U mnie jak widać kieliszek lub 1 litrowy słoik po ogórkach :)

* Cukier lub Sól (u mnie cukier)

* tealight lub świeca (ja kupiłam w IKEA wychodzi najtaniej, ale dostępne są też w Rossmanie po ok 4zł)

* wstążka

* ozdoby ...i tu hulaj dusza piekła nie ma :P (ozdoby choinkowe,szyszki... zielone elementy do środka gałązka IRGA, świerk, jodła itp)

Lub jeśli chcecie może być też suszone pomarańcze, orzechy, cynamon ...Inwencję pozostawiam już WAM !

 

 

Poniżej mój lampion zrobiony na prędko z wyżej wymienionymi rzeczami ;)

 



 

piątek, 10 października 2014

Witam,

 

Wszystko przez Renatę która pokazała mi zdjęcie doniczki .

Zainspirowało mnie to do zrobienia "czegoś dla" mej 4letniej córeczki :) 

 

I tak dziś Powstał KOCIACZEK dla Juleczki na Kredeczki z Buteleczki. 

Julka zachwycona zobaczcie sami :

 

Bardzo łatwo i szybko się robi:

 

Potrzebne bedą:

pusta plastikowa butelka (u mnie butelka biała po żelu NIVEA) UWAGA można zrobić też ze zwykłej butelki po wodzie czy coli, ale testowałam i cieżko się maluje farbami ponadto efekt końcowy BIAŁEJ butelki jest SUPER malowana farbami nie prezentuje się już tak IDEALNIE :P

dobre nożyczki

czarny marker (u mnie marker do podpisywania płyt CD) 

 

 Przygotowanie:

Oczyść butelkę z naklejek i kleju, umyj.

Wytnij nożyczkami uszy (kotka, misia, króliczka). 

Markerem do płyt rysuj szczegóły i baw się dobrze ;)

 

GOTOWE :)

 

PS.Kuba zamówił Diabła Tasmańskiego na biurko I JEST :

 

 

ZABAWA PRZEDNIA WIĘC POLECAM 

 

czwartek, 02 października 2014

Dziś przetestowałam proste w wykonaniu a fajnie prezentujące się kudłacze.

Składniki na ciasto:
250 g masła
3/4 szklanki cukru
 1 szklanka gęstej śmietany 18%
 16 g - opakowanie cukru wanilinowego


Powyższe składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.

Dodatkowo do ciasta:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

 Jajka i żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać .


 Blachę o wymiarach około 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać na nią ciasto.

Piec około 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

 Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (mi wyszło około 40szt).

Polewa:
125 g masła
 1 szklanka gęstej śmietany 18%
 10 łyżek  cukru 
 4 łyżki kakao

 Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka).

Dodatkowo do obtoczenia:
300 g wiórków kokosowych

 Każdą kostkę z ciasta namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie widelcami, następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.

 

Zaczekać aż się "ściśnie".

Smacznego :-). 

 

niedziela, 28 września 2014

Jak to mawiają szukajcie, a znajdziecie ;)

Od dawna szukałam Sernika, który pomijając NewYork Cheesecake skradnie mi serce :)

Znalazłam na stronie MW samkowite fotki, jak się okazało przepis godby polecenia.

LINK do oryginalnego przepisu :

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-gruszkami-i-biala-czekolada#dodaj 

Składniki na ciasteczkowy spód:
160 g ciastek maślanych
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru

 Ciastka zmieliłam w misce blenderowej. Masło i przyprawy wymieszałam i dodałam do masy ciasteczkowej

, powinna nam wyjść konsystencja mokrego piasku.

 Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę ciasteczkową .

Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. 

 

 Karmelizowane gruszki:
 3 duże gruszki np. odmiany konferencja

(autorka przepisu podaje 5szt gruszek, ale jak dla mnie było to stanowczo za dużo jak na tyle masy serowej i małą tortownicę)
 1 duża łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.

 Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10-15 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości).

Gruszki wystudzić.

 

Składniki na masę serową:
 750 g twarogu do serników ja dałam President

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
 1 szklanka gęstej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (sernik wtedy urośnie i opadnie, a powinien pozostać prosty jak stół).

 Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Ostudzone gruszki, lekko odsączone z karmelu układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).

 Piec w temperaturze 160ºC przez około 60-70 minut lub dłużej (zależy od piekarnika), do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. 

 

Opcjonalnie

Polewa z białej czekolady :

(bez polewy ciasto też smakuje obłednie i ładnie wygląda)- FOTKA ponizej

100 g białej czekolady
 3 łyżki śmietany kremówki 30% 

 Czekoladę połamać i razem z kremówką umieścić w szklanej miseczce. Miskę z czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania.  Polać po wierzchu schłodzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :-). 

 

 

środa, 17 września 2014

Dziś przyszedł czas na pyszną, aromatyczna zupę która od dziś skradła me serce.

Przepis zmodyfikowany pochodzi z FB z grupy "Fit Kobieta-Zdrowa,Piękna i Szczęśliwa" dziękuje Basiu :*

 

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 główka czosnku polskiego

1 i 0,5 szkalnki czerwonej soczewicy

2 puszki pomidorów krojonych około 800g

kartonik przecieru pomidorowego np. Primogusto (500g)

2 łyżki suszonego tymianku

1 łyżeczka oregano

1 litr wywaru warzywnego-bulionu 

sól do smaku 

 

Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny (wyjąć wszystko poza marchewką pokrojoną w cienkie plasterki ).

Na głębokiej patelni dać oliwę do niej posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić- uwaga nie zarumieniać !

Następnie dodać przepłukaną wodą soczewice, podsmażyć całość około 4minut.

Dodać to do bulionu w garnku -gotować pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 min do momentu aż soczewica będzie miękka. 

Dodać tymianek i oregano, sól do smaku oraz pomidory i przecier gotować razem około 5 minut.

 

Polecam :) 

czwartek, 11 września 2014

Dziś postanowiłam zrobić sobie na śniadanie puszysty omlet...

Synek jednak zapytał : .." Mamusiu co tak ładnie pachnie"... wiedziałam już wtedy, że mym śniadaniem musze się podzielić :P

Okazało się że syn przed wyjściem do szkoły zjadł całego omleta SAM :D

Musiałam sobie zrobić drugiego ;)

 

Polecam szybki, smaczny i puszysty... 

Składniki:
jajka 2 sztuki

mąka 1 czubata łyżka


cukier waniliowy 2 łyżeczki

sól- szczypta 

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

 Najpierw oddzielamy żółtka jajek od białka.

Białka (z odrobiną soli) ubijamy na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy  cukier waniliowy i ucieramy mikserem.
Pianę łączymy z utartymi żółtkami delikatnie mieszając dodając po trochu mąkę.

Na koniec powstałą masę wylewamy na gorącą patelnię z masełkiem.

 Smażymy go "na złoto" na małym ogniu.

Podawać z Cukrem pudrem, owocami, dzemem czy nutellą.


Smacznego!!

sobota, 06 września 2014

Dziś dla odmiany coś słodkiego...

Mięciutkie Drożdzowe ślimaki cynamonowo- kokosowe.

 

 


Składniki na ciasto:

1 opakowanie drożdzy sypkich- instant - 7g (polecam dr oetker)

125ml mleka


2 łyżki cukru


40 g masła


250g mąki pszennej

1 szczypta soli

Dodatkowo

40 g masła

2 x 3 łyżki cukru

około 2 łyżeczki cynamonu

około 4 łyżeczki kokosu

 

Przygotowanie:
Do mąki dodać sypkie drożdze i szczypte soli.Wymieszac...

Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić.
 Podgrzać mleko ja też w mikrofali bo szybciej ...musi być letnie...dodać 2 płaskie łyżki cukru i wymieszać.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło....
Wyrobić dobrze alle lekko nie zagniatać zbyt długo ciasto ma być pulchne ;)
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. na ok 1h

przygotowac blachę wylozyc papierem do pieczenia...

Ciasto wyrobić ponownie...

Potem wałkujemy ciasto do uzyskania dużego, prostokątnego placka .

Topimy 40g masła. Z pomocą pędzla smarujemy cały placek masłem. Posypujemy cukrem, cynamonem i wiórkami kokosowymi.

Zwijamy w rulon i kroimy ok dwucentymetrowe krążki.

Układamy na blasze. Smarujemy je jajkiem, posypujemy odrobiną cukru i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 minut- zalezy od piekarnika (najlepiej patrzeć kiedy się zarumienia).

 

Ja zrobiłam jeszcze lejący sę lukier i leeko je oblałam :P

 

Polecam 

sobota, 30 sierpnia 2014

Zainspirowana koleżanki stwierdzeniem Zrobiłam Ketchup z Cukinii...
Nie byłabym sobą gdybym nie poexperymentowała...

Zmodyfikowany mocno przepis z netu w wersji DIETETYCZNEJ ale UWAGA nie tylko dla dietujących :P

 

 

Składniki:

cukinia [1 szt.] (dość duża cukinia)
cebula biała [0.5 szt.] (połowa dużej cebuli)
koncentrat pomidorowy [100 g] (około 3 łyżki)
czosnek [2 ząbki]
sól
pieprz cayenne
bazylia
oregano
papryka (przyprawa) 

Przygotowanie:
Cukinie myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i posypujemy solą. Warzywa zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż rozpadną się na papkę (ok. 40 minut). Co jakiś czas mieszamy jeśli potrzeba podlać odrobinką (ale odrobinką! wody). Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i wyciskamy czosnek.
Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Miksujemy ketchup blenderem.

JEŚLI ROBICIE Z WIĘKSZEJ ILOŚCI :
Wrzący ketchup z cukinii przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.


Z podanej ilości wychodzi mała "miseczka" ketchapu...
Ja schłodziłam i zamknełam w próżniowym pojemniku


SMACZNEGO!!!
ZDROWE I SMACZNE ...do zapiekanek, wędliny żółtego sera czego tylko chcecie ...


UWAGA przyprawy dodawajcie po szczypcie zawsze lepiej dodać ..."odjąć" się nie da ...

Ja za pierwszym razem troszkę przesadziłąm z Pieprzem cayenne ale za to mężowi ta wersja HOT przypadła MOCNO DO GUSTU :D

środa, 20 sierpnia 2014

Deser autorski powstał z potrzeby chwili :)

Polecam wszystkim...nie tylko tym dietującym

 

Składniki:

350g Twaróg Delikatny naturalny PRESIDENT (w pojemniczku można kupić w Biedronce)

3 żółtka

2 łyżki sypkiego słodziku (Sweet Maxi  ja mam tali do pieczenia- ILOŚĆ:  tu polecam dodać ilość wg upodobań) 

sypkie kakao gorzkie

2 krople aromatu migdałowego lub amaretto

 

W misce ubijamy żółtka z cukrem. Ubijamy tak długo, aż uzyskamy jasną, lekką masę. Dodajemy ser i ubijamy dopóki wszystkie składniki dokładnie się nie połączą. Na koniec kilka kropel aromatu...smakujemy czy dobre na słodkość.

Przelewamy do pucharka i posypujemy kakao.

 Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Znika równie szybko jak się go robi :)

 

 

sobota, 03 maja 2014

Dziś sprawdzony przpis na DIETETYCZNE Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:  
0,5kg mięsa mielonego (najlepeij indycze lub wołowo-indycze) 
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki otrąb owsianych
2 jogurty naturalne (po 180g każdy)
pęczek świeżego koperku
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Mięso mielone połączyć z jajkiem, otrębami, solą, pieprzem i 0,5 łyżką oregano. Uformować małe pulpety i delikatnie je podsmażyć na teflonie lub patelni ceramicznej.

 Wsadzić do garnka, zalać 1 i0,5 szklankami wody (tak aby woda zakryła pulpety). Zagotować. W misce wymieszać jogurty naturalne z żółtkami. Dodać po wazówce gorącego sosu i energicznie mieszając połączyć masę jogurtową z sosem. Mieszankę jogurtu z sosem delikatnie wlać do pulpetów i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu (od zagotowania ok 5min). Dodać posiekany koperek .

Smacznego! 

 

Podawać wg uznania z ziemniakami, ryżem lub dowolną ulubioną kaszą :)

 

Zimny, gęsty słodko-orzezwiający koktajl.

 

Mój synek uwielbia :) Nie tylko ON :)

Polecam Mega proste i łatwe w wykonaniu.

 

 

Składniki na 1 litr: (jeśli chcecie kilka szklanek zmniejszce o połowe składniki)

500g mrożonych truskawek

80g cukru

500ml soku jabłkowego

garść liści świeżej mięty (można kupić w markecie a nawet w Biedronce ;) )

 

Przygotowanie: 

Składniki Miksujemy razem tak by truskawki zostały w całości zmiksowane nożykami.

Jeśli wyjdzie Wam za gęste dodajcie trochę wiecej soku jabłkowego.

 

SMACZNEGO ! 

 

PS Powyższa Wersjia zarówno dla dzieci jak i dorosłych....

 

Poniżej TYLKO DLA DOROSŁYCH :)

Dodajcie do szklanki wh uznania czystej dobrej zimnej wódki i zalejcie koktajlem - wymieszajcie GOTOWE 

 

13:53, pysiamn
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 grudnia 2013

Życząc w ten Wigilijny dzień odnawialnych zasobów optymizmu i sił witalnych, radości i zdrowia...dla Was Wszystkich.

 

Dziś na Wigilijnym stole nie moze zabraknąć Najlepszego SERNIKA na świecie mimo iż z mężem nie jesteśmy wielkimi fanami serników, ten łamie wszelkie kanony swą delikatnością smaku...

 

Polecam Bardzo serdecznie !

New York Cheesecake

Spód:



* 160 g herbatników

* 80 g masła rozpuszczonego



Masa serowa:



* 1 kg serka śmietankowego 

* 300 ml śmietany (gęsta, 18 %)

* 5 jajek

* 230 g cukru

* 1 pełna łyżka mąki pszennej

* 40 ml soku z cytryny



Polewa:



* 1 pełna szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta!!!)

* 2 łyżki cukru pudru 

 

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na pył. Łączymy je w misce z topionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 26-28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miskujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 - 90 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.

Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.

Kiedy sernik będzie już schłodzony śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc !!!. W tym czasie polewa na serniku stężeje - nie obawiajcie się, że początkowo jest dość rzadka.

 

Kasiu dzięki za  przepis :

Zródło:

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/09/New-York-Cheesecake-na-urodziny.html 

 

 



 

 

 

piątek, 29 listopada 2013

Jesień  już się kończy ale jeśli macie pyszne gruszki zachęcam do zrobienia...

 

wilgotnego i pysznego Ciasta Gruszkowego

Składniki:

160g masła + 30g na wierzch ciasta

175g mąki

150g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 roztrzepane jajka

około 4 gruszki (zależne od wielkości)

łyżka cukru brązowego na wierzch 

cynamon do posypania gruszek na wierz

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, miękkie masło 160g, proszek, sodę.

W osobnej misce roztrzepać jajka i dodajemy do wcześniejszych skłądników.

Miksujemy do jednolitej masy ale nie za długo !

Przelewamy do tortownicy na wierzch kroimy gruszki w plastry .

Na koniec na gruszki dodajemy pozostałe masło i posypujemy odrobiną cukru brązowego i cynamonu.

 

Do piekarnika na około 50min nagrzanego do 180stopni.

 

SMACZNEGO! 

 

 

 

poniedziałek, 18 listopada 2013

Dziś szybki i smaczny przepis który zamieszka w mej diecie na długo :)

Polecam.

Wartości ODŻYWCZE : 248kcal

 Białko 11g; Węglowodany 27,2g ;Tłuszcz 10,5g;Cholesterol 29,3mg;Błonnik 4g

 

Skłądniki:

masło śmietankowe 5g (1 płaska łyżeczka) 

chleb lub byłka grahamka 50g (1 mała bułka lub 2 kromki chleba ciemnego)

Ser camembert 25g

Brokuły 50g

Czosnek Granulowany

 

Przygotowanie:

Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki (ja dałam lekko rozmrożone w mikrofali z funkcją frost brokuły bo nie miałam świeżych).

Pieczywo posmarować masłem, posypać czosnkiem, połozyć brokuły i ser. Zapiec aż zer się rozpuści. 

 

 

 

 

08:25, pysiamn
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 listopada 2013

Kto powiedział, że być na diecie znaczy się nuda, nuda, nuda i brak smakołyków :) ?

 

Prezentuje Wam delikatny w smaku Dietetyczny sernik (zmodyfikowałam przepis z netu).

Smakuje nie tylko tym którzy są na diecie (przetestowałam :P ).

 

 

 

 

Składniki:

500g sera do serników w kubełku (jeśli macie kubełek 1kg to połowe ale najlepiej odważyć)

3 jajka

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy (sypki)

szczypta soli

szczypta kawy rozpuszczalnej Velvet 

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z odrobinką soli.

Zółtka utrzeć mikserem z 2 łyżkami cukru do masy dodajemy ser oraz wsypujemy budyń.

Do masy dodajemy stopniowo ubite białka...

Puszystą masę przekłądamy do tortownicy lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy ok30-35 minut (zależne od piekarnika) po upieczeniu uchylić dzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze ciasto na ok15min.

Podać posypany odrobinką drobnej kawy rozpuszczalnej .

 

Smacznego !

 

 

Dziś zjadłam po raz pierwszy takową kombinację i szczerze sceptycznie podeszłam do przepisu ale już wiem że mogę go polecić z całą pewnością.

Jest to moje pierwsze śniadanie z bananem na pieczywie ale wiem na pewno ze nie ostatnie :)))

Posmakujcie Sami :)))

 

 

 

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty (ew. połowa grahamki)

połowa banana średniego

jogurt naturalny 1 łyżka

cynamon

 

Przygotowanie:

 Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki, posypać cynamonem i smazyć ok 4-5 minut

Usmażonego banana kłaść na chlebie, grahamce i polać łyżką jogurtu ciepłe banany posypać szczyptą cynamonu.

 

Gotowe!

Oczywiście jest to porcja na jedną kanapkę :) Świetnie smakuje z kawą...

 

 

 

 

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Houston mamy problem :))) południe telefon od męża ok 19:00 pojawią się goście ...

Na szybko analizuje co by tu zrobić na deser (niewychodząc z domu po produkty ...brak masła powodował że większość mych przepisów nie wpisywała się w moje potrzeby) ale nadmiar wiejskich jajek od sąsiadów :) ...spowodował że zrobiłam po raz pierwszy ale już wiem że nie ostatni :))) PAVLOVA.

Pavlova to australijski deser, a dokładnie wielka beza z bitą śmietaną na wierzchu i świeżymi owocami. Jest słodka (nie ma co ukrywać), ale pyszna!

To jeden z tych deserów, który zawsze wzbudza zachwyt gości. I tak było u mnie chrupiąca i delikatna beza zewnątrz a ciągnąca się miekka wewnątrz sprawiała, że poza pochwałami najmilsze były pomruki przy jedzeniu :)))

Na wierzchu możecie ułożyć ulubione owoce, możecie też do śmietany dodać kilka kropli soku z cytryny, to nada fajnego smaku i lekko zrównoważy słodycz bezy .

Składniki
5-6 białek (zależy od wielkości jajek)
280 g miałkiego cukru 
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli
*zazwyczaj w przepisach jest odrobina octu winnego lub soku z cytryny (ja tego nie dawałam do piany)


wierzch:
400 g śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
świeże owoce (maliny, jeżyny, borówki co lubicie...im więcej tym lepiej)

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy z odrobinką soli na sztywą pianę.

Cukier łączymy z mąką i dodajemy do białek po łyżce, kiedy piana będzie już max gęsta i błyszcząca.

Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, na któym to narysujcie koło średnicy małej tortownicy ok 22cm

Wykłądamy pianę na ów koło i wkłądamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na 5 minut...potem zmiejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy około 1,5godziny (zależne od piekarnika).

Po tym czasie zostawiamy bezę do ostygnięcia w piekarniku uchylając lekko drzwiczki.

Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na gęstą śmietanę. 

Wystudzoną bezę ostrożnie przekładam na paterę, nakładam śmietanę i dekoruję owocami. 

 

SMACZNEGO 

niedziela, 09 czerwca 2013

Poczynione dziś jakieś 45 minut temu ...

Dzielę się nimi z Wami :)

 

 

 

i jeszcze ...( z tej samej butelki)

 

 

 

piątek, 07 czerwca 2013

Dziś zainspirowana internetem :)

 

Poczyniłam swoje pierwsze (ale już wiem, że nie ostatnie kolczyki z plastikowej butelki).

Ocencie sami czy warto :

 

 

Jak to zrobić ? :

Z butelki wycinać nożyczkami koła, owale co chcecie o różnej średnicy, w zależności od tego jak duży element chcecie uzyskać.

Opalić końcówki nad ogniem by się "kuliły" zrobić dziurkę "na ciepło" drucikiem- szpilką, grubą igłą, mocować do bigla :)

Miłej zabawy życzę i polecam.

 

  Tak się prezentują na uchu :)

 

 

 

 

 

środa, 05 czerwca 2013

 

Dziś na obiad...

 Dietetyczny Filet  Kurczaka z Tymiankiem ...

Łatwe , smaczne i dietetyczne danie, które podbiło moje serce już jakiś czas temu jak byłam na diecie z Vitalią.

Polecam dla tych którzy są na diecie i nie tylko ...mój mąż uwielbia podawane z ryżem, kaszą, ziemniaczkami ...pełna dowolność :)

 

 

 

 

Składniki:

mięso z piersi kurczaka [ok 300g] (ilość dostosujcie do ilości osób na obiedzie) 

cebula [2 duże sztuki]  (ilość dostosujcie do ilości mięsa)

oliwa [2 łyżki]

tymianek

pieprz czarny

woda [ok. 1 szklanki]

przyprawa do kurczaka (polecam złocistą Kamisu jest bez dodatku cukru) ew. inne wasze ulubione przyprawy.

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić jak na kotlety (nie rozbijać!) posypać przyprawami. Smażyć lekko na 2 łyżkach oliwy i przekładać do garnaka.

Cebulę pokroić w krążki i wrzucić na patelnie po mięsie i poddusić na pozostałym tłuszczu dodać do garnka z mięsem.

Posypać tymiankiem i pieprzem, zalać 1 szklanką wrzątku i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut.

 

Gotowe Smacznego!

Ja dziś serwowałam z kaszą gryczaną (pełna dowolność).

Polecam! 

niedziela, 02 czerwca 2013

Ostatnio moje i nie tylko moje serce skradła ów sałatka z Rucolą i słonecznikiem.

Polecam serdecznie :)

 

 

Składniki:

połowa opakowania Rucoli [ok.60-70g]

pomidory malinowe [2 sztuki]

ser Delicate Blue niebieski (Biedronka) lub inny wasz ulubiony ser pleśniowy [100g] 

3-4 łyżki ziarenek- wyłuskanych słonecznika 

1 sos sałatkowy wasz ulubiony (u mnie włoski lub francuski) [woda, olej]

 

Przygotowanie:

Przygotować sos do sałatki własny lub gotowy np.Knorr.

Dodać rukolę, pomidory w kostkę , ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę, wymieszać i posypać wszystko ziarenkami słonecznika.

Mega prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

POLECAM :) 

 

 

 

sobota, 23 marca 2013

Dziś przepis na wilgotne nieco piaskowe ciasto cytrynowe.

Polecam Serdecznie świetnie się sprawdzi jaki dodatkowe ciasto na Wielkanocnym stole ;)

 

 

Składniki:

  • kostka kasi 250g
  • 3/4 szklanki cukru (250g)
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki tortowej (340g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cała cytryna

 

Przygotowanie:

Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce , z owocu wycisnąć sok, wymieszać skórkę z sokiem.

Margarynę  utrzeć z cukrem, dodać pojedyńczo jajka i ucierać na jednolitą masę.

Dodać jedną szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.Dodać sok ze skórką i drugą szklankę mąki.

Wszystkie składniki połączyć.

Ciasto piec w formie keksowej 30x10cm

Piec ok 40-50min w 180 stopniach (czas dostosujcie od Waszego piekarnika) .

 

 
1 , 2 , 3 , 4