Ostatnie wpisy
![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto CynamonowiecTen wyjątkowy przepis na wilgotne ciemne pyszne ciasto cynamonowe z jabłkami mam od lat. Postanowiłam się z Wami niem podzielić :) Dziś w wersji na TERMOMIX oraz metoda tradycyjna :) TERMOMIX lub Monsieur cuisine plus Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka rozmiar L
450g jabłek- obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cacao
3/4 szkalnki oleju ok.200ml
160g rodzynek
2 łyżeczki czubate cynamonu
cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić.
Jabłka pokrojone w kostkę posypac cynamonem i odstawić.
Jajka do misy i ubić z cukrem 30 sekund obroty 6.
Dodać mąkę plus proszek i sodę mieszać 30 sekund obroty 6.
Na koniec dać cacao i olej mieszać 30 sekund obroty 6.
Potem dodajemy jabłka i namoczone odsączone rodzynki. mieszamy 20 sekund obroty 4.
Wykłądamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50 minut w 180 stopniach
Metoda tradycyjna :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka rozmiar L
450g jabłek- obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cacao
3/4 szkalnki oleju ok.200ml
160g rodzynek
2 łyżeczki czubate cynamonu
cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić.
Jabłka pokrojone w kostkę posypac cynamonem i odstawić.
Jajka do misy i ubić z cukrem aż masa będzie jasna i połączona.
Dodać mąkę plus proszek i sodę mieszać .
Na koniec dać cacao i olej mieszać mixować kilka minut aż się ładnie połączy.
Potem dodajemy jabłka i namoczone odsączone rodzynki. mieszamy delikatnie.
Wykłądamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50 minut w 180 stopniach
SMACZNEGO!
czwartek, 06 lipca 2017, pysiamn
TrackBack
|