Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z czerwonej soczewicy

Dziś przyszedł czas na pyszną, aromatyczna zupę która od dziś skradła me serce.

Przepis zmodyfikowany pochodzi z FB z grupy "Fit Kobieta-Zdrowa,Piękna i Szczęśliwa" dziękuje Basiu :*

 

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 główka czosnku polskiego

1 i 0,5 szkalnki czerwonej soczewicy

2 puszki pomidorów krojonych około 800g

kartonik przecieru pomidorowego np. Primogusto (500g)

2 łyżki suszonego tymianku

1 łyżeczka oregano

1 litr wywaru warzywnego-bulionu 

sól do smaku 

 

Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny (wyjąć wszystko poza marchewką pokrojoną w cienkie plasterki ).

Na głębokiej patelni dać oliwę do niej posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić- uwaga nie zarumieniać !

Następnie dodać przepłukaną wodą soczewice, podsmażyć całość około 4minut.

Dodać to do bulionu w garnku -gotować pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 min do momentu aż soczewica będzie miękka. 

Dodać tymianek i oregano, sól do smaku oraz pomidory i przecier gotować razem około 5 minut.

 

Polecam :) 

środa, 17 września 2014, pysiamn

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wedelka
2014/09/18 10:20:38
Idealna, jesienna zupa :)