Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z karmelizowanymi gruszkami

Jak to mawiają szukajcie, a znajdziecie ;)

Od dawna szukałam Sernika, który pomijając NewYork Cheesecake skradnie mi serce :)

Znalazłam na stronie MW samkowite fotki, jak się okazało przepis godby polecenia.

LINK do oryginalnego przepisu :

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-gruszkami-i-biala-czekolada#dodaj 

Składniki na ciasteczkowy spód:
160 g ciastek maślanych
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru

 Ciastka zmieliłam w misce blenderowej. Masło i przyprawy wymieszałam i dodałam do masy ciasteczkowej

, powinna nam wyjść konsystencja mokrego piasku.

 Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę ciasteczkową .

Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. 

 

 Karmelizowane gruszki:
 3 duże gruszki np. odmiany konferencja

(autorka przepisu podaje 5szt gruszek, ale jak dla mnie było to stanowczo za dużo jak na tyle masy serowej i małą tortownicę)
 1 duża łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.

 Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10-15 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości).

Gruszki wystudzić.

 

Składniki na masę serową:
 750 g twarogu do serników ja dałam President

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
 1 szklanka gęstej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (sernik wtedy urośnie i opadnie, a powinien pozostać prosty jak stół).

 Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Ostudzone gruszki, lekko odsączone z karmelu układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).

 Piec w temperaturze 160ºC przez około 60-70 minut lub dłużej (zależy od piekarnika), do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. 

 

Opcjonalnie

Polewa z białej czekolady :

(bez polewy ciasto też smakuje obłednie i ładnie wygląda)- FOTKA ponizej

100 g białej czekolady
 3 łyżki śmietany kremówki 30% 

 Czekoladę połamać i razem z kremówką umieścić w szklanej miseczce. Miskę z czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania.  Polać po wierzchu schłodzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :-). 

 

 

niedziela, 28 września 2014, pysiamn

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
gin86
2014/10/01 03:24:55
Mmm, wygląda cudownie, poczęstowałabym się :)