Durszlak.pl
Marzena Pysiamn Nawała

Utwórz swoją wizytówkę Nails by Pysiamn Marzena Nawała

Wypromuj również swoją stronę
Blog > Komentarze do wpisu

Twarogowe Oponki

Dziś idealne twarogowe oponki świetna alternatywa pączków, a tłusty czwartek już tuż, tuż :) Przepis lekko zmodyfikowany zaczerpnięty z kulinarnego forum. 

Twarogowe Oponki

 

Składniki:

mąka tortowa [1 szklanka/ ok.200g]

cukier [2 łyżki]

jajko [1 szt.]

twaróg [250 g/jedna kostka]

soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)

olej ( potrzebny do smażenia)

kwaśna gęsta śmietana [2 łyżeczki]

cukier waniliowy [1 opakowanie/ ok.16g]

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, zagnieść, jeżeli potrzeba dosypać ciut mąki.

Na blat posypać cienką warstwę mąki, żeby ciasto nie przywarło.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2cm. Wykrawać szklanka krążki w środku każdego zrobić dziurkę kieliszkiem.

Można środki zagnieść ponownie i wyciąć oponki bądź usmażyć te środki ;)

Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wyciągać na papier w celu osaczenia tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

 

 

poniedziałek, 30 stycznia 2012, pysiamn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/30 14:54:41
Takie własnie pamiętam z dzieciństwa ;) i uwialbiam je robić/jeść :D
-
2012/01/30 19:08:08
Dopisuję do wypróbowania :D
-
2012/01/31 11:02:08
Cudne Ci wyszły!
-
2012/01/31 11:39:11
Moja babcia robi najlepsze, ja przyznam się bez bicia jeszcze takich nie robiłam, więc chylę czoła, bo u Ciebie wyglądają wspaniale :)

Pozdrawiam cieplutko pysiu :)
-
2012/01/31 12:59:47
co za pysznosci!
-
Gość: Gabi, host-n3-83-25.telpol.net.pl
2012/02/05 14:30:29
Witam.
Pierwszy raz w życiu będę robiła Oponki i skorzystam właśnie z Twojego przepisu.
Czy ser trzeba zmielić?
-
2012/02/05 17:22:23
Gabi jak kupiłam twaróg w kostce już mielony ja go nie mieliłam :) Miłego oponkowania ...podziel sie wrazeniami :)(: Pozdrawiam