Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Twarogowe Oponki

Dzi¶ idealne twarogowe oponki ¶wietna alternatywa p±czków, a tłusty czwartek już tuż, tuż :) Przepis lekko zmodyfikowany zaczerpnięty z kulinarnego forum. 

Twarogowe Oponki

 

Składniki:

m±ka tortowa [1 szklanka/ ok.200g]

cukier [2 łyżki]

jajko [1 szt.]

twaróg [250 g/jedna kostka]

soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)

olej ( potrzebny do smażenia)

kwa¶na gęsta ¶mietana [2 łyżeczki]

cukier waniliowy [1 opakowanie/ ok.16g]

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, zagnie¶ć, jeżeli potrzeba dosypać ciut m±ki.

Na blat posypać cienk± warstwę m±ki, żeby ciasto nie przywarło.

Ciasto rozwałkować na grubo¶ć 1/2cm. Wykrawać szklanka kr±żki w ¶rodku każdego zrobić dziurkę kieliszkiem.

Można ¶rodki zagnie¶ć ponownie i wyci±ć oponki b±dĽ usmażyć te ¶rodki ;)

Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wyci±gać na papier w celu osaczenia tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

 

 

poniedziałek, 30 stycznia 2012, pysiamn

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go¶ć: Angi, 217.173.195.*
2012/01/30 14:54:41
Takie własnie pamiętam z dzieciństwa ;) i uwialbiam je robić/je¶ć :D
-
przecinkowa
2012/01/30 19:08:08
Dopisuję do wypróbowania :D
-
Go¶ć: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/31 11:02:08
Cudne Ci wyszły!
-
monica-wino-i-oliwki
2012/01/31 11:39:11
Moja babcia robi najlepsze, ja przyznam się bez bicia jeszcze takich nie robiłam, więc chylę czoła, bo u Ciebie wygl±daj± wspaniale :)

Pozdrawiam cieplutko pysiu :)
-
dusiowaa
2012/01/31 12:59:47
co za pysznosci!
-
Go¶ć: Gabi, *.telpol.net.pl
2012/02/05 14:30:29
Witam.
Pierwszy raz w życiu będę robiła Oponki i skorzystam wła¶nie z Twojego przepisu.
Czy ser trzeba zmielić?
-
2012/02/05 17:22:23
Gabi jak kupiłam twaróg w kostce już mielony ja go nie mieliłam :) Miłego oponkowania ...podziel sie wrazeniami :)(: Pozdrawiam