Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Migdałowiec bez m±ki

 

Migdałowiec bez m±ki

 

Witam po przerwie,

 

Jutro obchodzimy z mężem 8 rocznicę ¶lubu, więc z tej okazji zrobiłam jedno z naszych ulubionych i szybkich ciast.

Ciasto jest puszyste specyficzne w smaku, dzięki temu że nie ma m±ki można nawet nazwać je dietetycznym :P

 




 

Składniki:

Na ciasto: (¶rednica tortownicy ok 26cm)

migdały [250g] (mog± być też orzechy laskowe)

jaja[5szt]

sól (szczypta)

cukier [175 g]

starta skórka z cytryny [1 łyżka]

sok z cytryny [1 łyżka]

 

Na wierzch : (bita ¶mietana)

słodka ¶mietana 30%

fix do ¶mietany [1 opakowanie]

 

 

Migdały lub orzechy laskowe zmielić na pył najlepiej blenderem, ma być tzw „m±czka” migdałowa.

Białka ubić na pianę z sol±, dodać cukier potem żółtka.

Na koniec ubijania dać sok z cytryny i skórkę zamieszać i stopniowo wsypywać zmiksowane migdały. Ciasto ma konsystencję biszkoptow±.

 

Piec w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku ok 50 min.

  





Jak ciasto ostygnie przygotować bit± ¶mietanę i położyć na wierzch ciasta.

Najlepiej smakuje na drugi dzień z lodówki.

Smacznego!

 

poniedziałek, 01 sierpnia 2011, pysiamn

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go¶ć: anka6, *.adsl.inetia.pl
2012/01/13 12:22:46
Robiłam!Jest ¶wietne- pyszne, proste i szybkie!Wszyscy się dziwili, że nie ma w nim m±ki:)