Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Wilgotna Baba

Długo szukałam przepisu na dobrą i co ważne wilgotną, rozpływającą się w ustach Babkę.

Ta jest właśnie taka jakiej szukałam....polecam wszystkim...jest zupełnie inna niż klasyczna piaskowa czy drożdżowa.

Wilgotna Baba

Składniki:

  • 0,5 szklanki majonezu (tak wiem, że brzmi dziwacznie, ale to nie pomyłka) ja dałam ok 80-100g

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej ok 70g

  • 0,5 szklanki mąki pszennej ok 70g

  • 1 szklanka cukru

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego

  • szczypta soli

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, wsypujemy cukier miksujemy, mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Dodajemy majonez. Miksujemy dokładnie na puszysta masę.

Na koniec dodajemy kilka kropli olejku śmietankowego lub waniliowego.

Babę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy 40-50 minut (aż się zarumieni).

Jak dobrze ostygnie wyjąć z formy, nie wcześniej to delikatne ciasto miękkie i puszyste.

Posypać cukrem pudrem.

 

Można też upiec w keksówce.

POLECAM!!!

poniedziałek, 04 kwietnia 2011, pysiamn

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: