Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Jagodowy

Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia tego sernika.

Dziś moje imieniny więc z tej okazji chciałam coś wyjątkowego i ten sernik z pewnością do takiej kategorii należy.

Myślę, że fakt iż nie jest to pracochłonny sernik (na jaki wygląda na oko) oraz to że świetnie smakuje, nie tylko wygląda sprawi że sięgnięcie po ten przepis.

Przepis pochodzi z forum Kulinarnego Wizażu (nieco zmodyfikowałam proporcje).

Zapraszam na kawałek imieninowego...

Sernika Jagodowego :)

Składniki:

SPÓD :

  • herbatniki [200 g]

  • masło [100 g] (stopione)

MASA SEROWA :

  • ser twarogowy [1kg] (tłusty, mielony)

  • cukier [250 g]

  • cukier waniliowy [1 op.] (16 g)

  • jajka [4 duże]

  • mąka [2.5 łyżki]

  • jagody [300 g] (mogą być mrożone)

  • sok z cytryny [1 łyżka]

POLEWA :

  • śmietana gęsta [330 ml] (ja miałam Piątnicy-całe opakowanie)

  • cukier puder [2.5 łyżki]

  • cukier waniliowy [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Ciastka zmielić lub drobniutko rozkruszyć (ja mieliłam blenderem), zalać stopionym masłem i dokładnie wymieszać, następnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na jednolitą masę (jagody rozmrożone nieco), na końcu dodać jajka jedno po drugim. Gotową masę wylać na schłodzony spód.

Piec w 180 stopniach przez godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka".

Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, polać sernik i piec jeszcze 10 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Schłodzone ciasto włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce.

Przepis na tortownicę średnica 24cm.

Polecam, bardzo efektowne i smaczne!

wtorek, 26 kwietnia 2011, pysiamn

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: mon, *.rev.pro-internet.pl
2011/05/07 23:45:42
pyszny ten sernik :) robiłam wczoraj. kremowo-serkowo-jogurtowy. musiałam niestety trzymać dłuzej w piekarniku, ale to chyba taka jego wada. i polecam naprawdę baaaaaaardzo drobno rozkruszyć herbatniki, gdyż jak są niezbyt drobne, to masła jest za mało i nie zlepia masy. (musiałam dodac więce, a potem mi to przepłynęło przez formę i się paliło w piekarniku....)
robiłam pierwszy raz, wyszedł świetnie, łatwo i dosyć szybko się robi, polecam !